Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Росіяни системно переслідують українських священиків на тимчасово окупованих територіях, – речник ПЦУ

    Про вже відомих кілька десятків випадків переслідування духовенства ПЦУ окупантами розповів в інтерв’ю DW архиєпископ Євстратій (Зоря).

    “Я знаю про щонайменше кілька десятків таких випадків. Це є системна робота з боку РФ. Священиків забирали на так зване “опрацювання”, але їх згодом, особливо після розголосу, повертали. Водночас те, що їх повернули не дає жодних гарантій, що вони їх надалі не будуть переслідувати. Єдиною гарантією забезпечення свободи віросповідання може бути лише відновлення суверенітету України на цих територіях. На окупованих українських територіях права на свободу совісті просто не існує”, – сказав архиєпископ.

    За його словами, відома практика переслідування українських священиків ще починаючи з 2014 року. Цей підхід є частиною російської системи, коли спротив окупації та російській владі намагаються знищити через фізичну ізоляцію, залякування чи якийсь інший вплив на людей, які є активними та мають авторитет у громаді.

    “В переліку цих людей є також і священнослужителі. Поки, слава Богу, обходилося тим, що з ними проводять так звані “бесіди”. Ми до кінця ще не володіємо інформацією, що з ними насправді робили та які засоби впливу до них застосовували. Можна припускати з того, що було раніше на територіях Криму та ОРДЛО, що це можуть бути і фізичні методи впливу, які не залишають слідів, щоб потім неможливо було зафіксувати побої чи застосування електрошоку. Також це і моральний тиск, особливо щодо тих, в кого є сім’я, дружина, діти”, – наголосив речник ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне