П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Бучі розпочалася ексгумація тіл, похованих у братській могилі під церквою

    У Бучі почалася ексгумація тіл, похованих у братській могилі під церквою. Всі цивільні люди загинули під час окупації Бучі російськими загарбниками. Більшість із вогнепальними пораненнями, отже їх застрелили російські військові.

    Дістали та оглянули вже 18 тіл. Є з осколковими пораненнями, але і з вогнепальними. 16 – з вогнепальними, а 2 – з осколковими та вогнепальними. Що це означає? Це означає, що цивільних убивали. Для нас це ще чергова історія драми, не лише військових злочинів, а й злочинів проти цивільних“, – цитують віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгу Стефанішину у пресслужбі Бучанської міськради.

    Повідомляється, що на місці працюють експерти, слідчі також опитують свідків.

    Мер міста Анатолій Федорук уточнив, що кожного загиблого збираються ідентифікувати та поховати індивідуально на місцевому цвинтарі у спеціально визначеному для цього секторі.

    “Наразі фахівці працюють на місцях події, опитують очевидців, свідків, щоб задокументувати кожен злочин рашистів”, – повідомили у пресслужбі міськради.

    Генпрокурорка Ірина Венедиктова зауважує, що велика могила розташована просто біля церкви.

    Комунальники ховали там жертв військових злочинів, які загинули внаслідок дій російських агресорів.

    Фото: Ірина Венедіктова

    Приблизно тут 67 тіл. Кожне оглядають судмедексперти, криміналісти, слідчі та прокурори. У тих, кого дістали, здебільшого вогнепальні та осколкові поранення від вибухів, від деяких залишилися лише фрагменти. Частина загиблих була з документами, решту доведеться впізнавати родичам за одягом або іншими ознаками та ідентифікувати за ДНК”, – написала Венедиктова у себе в Facebook.

    За її словами, далі очікується кропітка робота щодо встановлення обставин смерті кожного.

    У нас уже є свідки того, як цих цивільних осіб рашисти вбивали за те, що вони просто йшли за хлібом чи ліками, розмовляли українською, допомагали волонтерам чи армії. Буча була одним із полігонів так званої “денацифікації”, а простіше кажучи, знищення українців. Ми вже маємо 100 сторінок даних військовослужбовців РФ – окупантів Бучі. Наше завдання максимум – встановити кожного, хто натискав на гачок та віддавав накази масово вбивати українців, використовувати тортури та зґвалтування як зброю“, – резюмувала генпрокурорка.

    Нагадаємо, президентка Єврокомісії та прем’єр Словаччини відвідали Бучу. Також Бучу відвідав президент України.

    Раніше ми повідомляли, що предстоятель ПЦУ відвідав Бучу, Гостомель й Ірпінь, де поспілкувався з місцевими мешканцями та захисниками України. Також він звершив панахиду за розстріляними та закатованими українцями в Бучі.

    Натомість навіть після страшних звірств у Бучі Онуфрій поминає Кіріла, як “велікого гаспадіна нашего”.

    Найсвіжіше

    Популярне