П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Зеленський приїхав до Бучі і звинуватив росію у воєнних злочинах та геноциді

    Президент України Володимир Зеленський 4 квітня приїхав у місто Буча Київської області, у якому після звільнення від російської окупації знайшли десятки тіл вбитих цивільних людей.

    Про це повідомляють BBC та Офіс президента.

    Під час свого візиту президент оглянув дорогу зі знищеною російською технікою, а також поспілкувався з жителями міста. Зеленський заявив, що росії здійснює воєнні злочини та геноцид.

    На запитання журналіста про те, чи все ще потрібно вести перемовини з росію щодо миру, глава держави відповів ствердно.

    «Так, тому що Україна має здобути мир. Ми в Європі 21 століття. Ми продовжимо дипломатичні та військові зусилля», — зазначив Зеленський.

    Однак президент наголосив, що чим довше росія затягуватиме перемовини, тим гірше для неї та ситуації з війною загалом.

    «Тому що з кожним днем, коли заходять наші війська і деокуповують ті чи інші території, ви бачите, що відбувається. Дуже складно розмовляти, коли ти бачиш те, що вони тут натворили… Тому я вважаю, що якщо їм є чим думати, треба думати швидше», — каже Зеленський.

    Злочини окупантів, скоєні у Бучі

    1 квітня міський голова Бучі Анатолій Федорук повідомив, що ЗСУ 31 березня звільнили Бучу та територіальну громаду. Окупанти залишили по собі зруйновані та пограбовані будинки, згорілу техніку та сотні вбитих цивільних місцевих.

    Про те, скільки точно людей загинули за місяць окупації, невідомо. Щонайменше 280 людей поховали у братських могилах, зазначив мер Бучі. Серед загиблих дорослих Федорук також бачив тіло 14-річного хлопчика.

    Чимало загиблих були із зав’язаними руками та з білими повʼязками — ними люди позначали, що вони без зброї. А втім, це не зупиняло окупантів, вони розстрілювали цивільних просто в потилицю, розповів Федорук.

    Найсвіжіше

    Популярне