П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Софії Київській зберігається найдавніша мозаїка присвячена Благовіщенню Богородиці

    Свята Софія Київська зберегла нам крізь віки найдавнішу мозаїку на честь сьогоднішнього свята – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Це зображення займає центральне місце у Святій Софії, воно розміщена на стовпах тріумфальної арки, що веде у головний вівтар храму.

    Про це нагадали у Православній Церкві України у Фейсбуці.

    Архангел Гавриїл несе Діві Марії благу вість про прийдешнє народження Нею Спасителя. І хоч архангел та Богородиця зображені на великій відстані один від одного, але композиційно сприймаються як єдине ціле – ніби зустріч небесного і земного, що поєднується вівтарем храму.

    Висота зображень Богородиці та архангела Гавриїла сягає 2,2 та 2,3 метри відповідно. Благовісник зображений у світлому вбранні, ніби в русі: зі здійнятими крилами, крокуючи вперед, він правою рукою благословляє Діву Марію. Ліва рука архангела спирається на посох. Обабіч його німба читаються грецькі написи: «Архангел Гавриїл» та «Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою» (Лк. 1: 28).

    Діва Марія зображена з ледь уловимою усмішкою та сумними очима, схиливши голову в бік архангела Гавриїла, прислухаючись до його слів. Її ліва рука здійнята догори і тримає червону пряжу, яка ниткою тягнеться до опущеної правої руки.

    Якщо взяти до уваги те, що ця мозаїка створювалась майстрами у далекому ХІ столітті, то справді вражає її витонченість, багатство кольорів, вміння невеличкими шматочками смальти передати найдрібніші деталі образу, глибину погляду, рух і навіть емоції, зазначили в ПЦУ.

    Смальта, з якої набрано мозаїку в Софії Київській, в середньому, має розмір усього 1 кубічний сантиметр. Палітра кольорів нараховує 177 відтінків, серед яких 34 відтінки зеленого, 25 – золотого й коричневого, 23 – жовтого, 21 – синього, 19 – червоного! Це дозволяє створити незабутнє враження “частинки Неба” на землі.

    Мистецтво мозаїки прийшло до Русі з Візантії. Прикрашання храмів цим довершеним видом монументального живопису, передбачало, окрім вправних закордонних майстрів, і колосальних видатків з князівської казни, що на той час могла собі дозволити та могутня й багата держава Русь-Україна.

    “Пишаймося нашим корінням, славною тисячолітньою історією. І нікому не дамо її привласнити! Слава Україні!”, – підсумували в Православній Церкві України.

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній звершив панахиду за розстріляними та закатованими українцями в Бучі.

    Найсвіжіше

    Популярне