Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Києві священники ПЦУ освятили ікону присвячену українським воїнам – оборонцям столиці

    7 квітня у Києві у Миколаївському храмі Православної Церкви України на Татарці відбулось освячення ікони «Чудо Архістратига Божого Михаїла про порятунок Богоспасаємого града Києва від нападу московитів 1658 року Божого» для духовних потреб бійців 112 бригади ТрО, що стоять на захисті столиці від російської окупаційної навали.

    Про це повідомляє Духовний Фронт України.

    Настоятель Миколаївського храму на Татарці протоєрей Тарас Мельник від імені парафіян символічно подарував унікальну ікону командиру 112 бригади Територіальної оборони Збройних сил України полковнику Олександру Павлію і бригадному капелану – священнику ПЦУ протоієрею Максиму Стрихарю. Ця бригада брала безпосередню участь в обороні Києва від російських загарбників.

    Літопис з описом чуда пов’язаний з іконою, зберігся в колекції священника Степана Теслевцьового. Цей літопис віднайшов свого часу Іван Франко, який скопіював і опублікував його.

    У книзі Івана Франка цей літописний спогад прочитав вояк 112 бригади територіальної оборони ЗСУ, народний артист України, кобзар Тарас Компаніченко. У кобзаря разом із істориком і пресофіцером 112 бригади ТрО Андрієм Ковальовим виникла ідея втілити цю ікону в життя.

    Фото: Духовний Фронт України

    Згідно з літописними згадками, у 1658 році відбувся напад московських окупантів на Київ, але московитам з’явився Архистратиг Михаїл, який чудесним чином переміг ворожі московські полки та захистив Київ.

    «Року 1658 збиралися московити захопити Київ і підкорити Печерський монастир Успіння Пресвятої Богородиці. Перший раз, як прийшли походом московити на Київ, Бог покарав їх і вони осліпли. Як прийшли вдруге, то теж були осліплені. Коли ж Бог зцілив їхню сліпоту, вони втретє прийшли походом на Київ. Тоді з’явився Святий Архистратиг Божий Михаїл на коні у брончастій сорочці і порубав їхнім коням ноги, і нападників московських подолав. Таким чудесним чином був відбитий напад Москви на Київ», – йдеться у літописі.

    Фото: Духовний Фронт України

    Саме ікону з таким сюжетом вирішив написати відомий київський іконописець Юрій Нікітін та присвятив ікону усім українським захисникам Києва від московської навали. Допоміг втілити в життя цю унікальну роботу меценат Ігор Бочан, який є парафіянином Свято-Миколаївського храму і профінансував написання цього образу.

    Фото: Духовний Фронт України

    Московська церква протягом століть свідомо боролася з церковними літописами та подібними сюжетами, які могли б свідчити про поразку московських окупантів.

    Після освячення ікони, кобзар Тарас Компаніченко заспівав пісню присвячені диву про порятунок Києва від московських окупантів у XVII столітті, а також пісні присвячені оборонцям Києва ХХІ століття.

    Фото: Духовний Фронт України

    У церемонії освячення взяли участь: командир 112 бригади ТрО ЗСУ полковник Олександр Павлій, іконописець Юрій Нікітін, вояк 112 бригади ТрО ЗСУ, народний артист України, кобзар Тарас Компаніченко, капелани та бійці 112 бригади ТрО ЗСУ.

    Один із ідейних натхненників цієї акції політолог, історик, релігієзнавець, а нині прес-офіцер 112 бригади ТрО ЗСУ Андрій Ковальов каже, що в історії вже були події, які ми зараз спостерігаємо.

    Фото: Духовний Фронт України

    “Українська історія повторюється і не раз московські окупанти намагались штурмувати Київ, але багато разів, як ми бачимо з історії, з Божої волі і за підтримки Божої, українські захисники, українські війська, відбивали напад окупантів, бо з нами Бог і ми переможемо”, – зазначив він.

    Командир 112 бригади полковник Олександр Павлій наголосив, що попри те, що наші захисники вигнали російських окупантів із околиць Києва і області і зокрема 112 бригаді ТрО вдалось зберегти Київ від російських окупантів, але війна не закінчена, тому не час розслаблятися.

    Фото: Духовний Фронт України

    «Підрозділи 112 бригади ТрО залишаються на своїх бойових позиціях, на околицях Києва, а ті що не несуть бойове чергування – перебувають у постійному тренуванні. Бригада продовжує захищати Київ і готова до будь-якого розвитку подій. Якщо російські окупанти спробують знову піти в наступ на Київ, то бійці 112 бригади готові зупинити ворогів і знищити їх», – зауважив полковник Олександр Павлій.

     

     

    Найсвіжіше

    Популярне