Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Білоруський прокурор: росіяни, які вбивали людей в Бучі та Ірпені повинні бути негайно затримані на території РБ

    Один з діючих прокурорів Республіки Білорусь (ім’я не повідомляється з міркувань безпеки) прокоментував білоруській газеті «Наша Ніва» звірства російської окупаційної армії в Ірпені та Бучі з позиції чинного законодавства РБ. Він переконаний, що кримінальний та кримінально-процесуальний кодекси чітко передбачають негайний арешт всіх причетних до військових злочинів, які перебувають на території Білорусі.

    Співробітник прокуратури нагадав, що частина 3 статті 6 Кримінального кодексу РБ стосується осіб, які вчинили злочинні діяння на території інших держав. Вказана норма передбачає кримінальне переслідування всіх, хто вчинив визначені групи злочинів, не залежно від місця їх скоєння.

    Це стосується, передусім, так званих військових злочинів: геноцид, злочини проти людяності, порушення законів ведення війни і так далі.

    «Ті жахливі кадри і слова свідків, які масово полились у мережу ввечері 2 квітня, можна кваліфікувати за допомогою кількох статей КК. Найочевидніша – стаття 128, злочини проти безпеки людства», – розповів він.

    Відомо, що до такої категорії злочинів відносять: незаконне утримання в неволі, викрадення людей, тортури та жорстокість, вчинені у зв’язку з національною, етнічною приналежністю, політичними поглядами тощо. Очевидно, що скоєні росіянами звірства в Ірпені, Бучі, Гостомелі прямо підпадають під дію вказаної статті і декількох інших.

    «Таким чином, люди, які скоїли подібні злочини і не засуджені за них в інших держава, повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності у нашій державі», – переконує білоруський прокурор.

    При цьому він зауважив, що військові частини рф, які окупували частину Київської області, могли заходити лише через територію Білорусі, або навіть досі перебувають там.

    «Стартом для розслідування може послужити заява української влади про ідентифікацію номерів і назви частин, які стояли в Ірпені та Бучі, – очевидно, білоруські військові і влада добре знають, хто з росіян зараз стоїть на нашій землі», – стверджує співробітник білоруської прокуратури.

    При цьому, він зазначив, що згідно з чинним Кримінально-процесуальним кодексом, білоруський Слідчий комітет, прокуратура та інші органи повинні негайно порушити кримінальну справу і вжити всіх необхідних заходів для затримання підозрюваних.

    Співрозмовник газети нагадав, під час Другої світової війни білоруси зазнали неабияких страждань через такого роду злочини. Власне це і обумовило появу відповідних статей у Кримінальному кодексі РБ.

    «Я вважаю, що справа честі для силовиків – розпочати перевірку, опитати військовослужбовців тих частин, які вийшли з території України, завести кримінальні справи і притягнути до відповідальності винних», – каже прокурор.

    Також він процитував норми законодавства, згідно з якими масове привласнення чужого майна, не викликане військовою необхідністю, також є військовим злочином.

    «І це справа не тільки бажання чи небажання, а ще й обов’язок органів кримінального переслідування. Підстав згідно з Кримінально-процесуальним кодексом вистачає. Ігнорування таких злочинів – саме собою є злочином», підсумував прокурор.

    Найсвіжіше

    Популярне