Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    російський нацизм дістався Литви: Невідомі зловмисники нанесли знак «Z» на меморіал вбитим нацистами євреям

    Черговий прояв російського нацизму зафіксовано у Європі. Невідомі зловмисники розмалювали символами «Z» меморіал у Панеряй в передмісті Вільнюса, де в роки Другої світової війни нацисти вбили тисячі людей, переважно євреїв.

    Про це пише «Європейська правда» з посиланням на литовські ЗМІ.

    Поліція отримала повідомлення про вандалізм ввечері 31 березня. За словами речниці поліції, на декількох каменях з’явилися символи «Z». У зв’язку з цим почали досудове розслідування, станом на ранок п’ятниці підозрюваних не встановлено.

    Прем’єрка Литви Інгріда Шимоніте заявила, що це очевидна провокація, спрямована на збурення громадськості. 

    «Це одне з найтрагічніших місць, де нацисти та інші злочинці вбили тисячі невинних людей, а тепер провокатори намалювали там новий символ ненависті. Поліція обов’язково знайде порушників і ці провокації не залишать ні слідів на камені, ні розуміння литовського суспільства щодо злочинів проти людяності режимів з минулого і теперішнього», – прокоментувала Шимоніте.

    В урочищі Панеряй в роки Другої світової нацисти знищили близько 100 тисяч людей – переважно євреїв, але також поляків, ромів, військовополонених та нелояльних до окупаційної влади. 

    Минулого тижня у Сеймі Литви з’явився законопроєкт, яким пропонують прирівняти символ «Z» та георгіївську стрічку до нацистської і комуністичної символіки та розширити на них заборону публічного використання.

    Найсвіжіше

    Популярне