Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Я зрозумів, що переживали священники під час сталінських репресій: У Білорусі затримали клірика за прапор України

    Настоятель римо-католицької парафії Святого Апостола Андрія в Линтупах (Вітебська область Республіки Білорусь) ксьондз Аляксандр Баран після звільнення зі слідчого ізолятора розповів Katolik.life обставини порушеної проти нього справи.

    «Це був як грім серед ясного неба – мене запросили в міліцію просто поговорити. А виявилось, що у них вже все було готове для мого арешту», – пригадує священник.

    На ксьондза одразу склали адмінпротокол за «незаконне пікетування» за статтею 24.23 Кодексу про адміністративні правопорушення Білорусі. Приводом для цього послужив факт, що клірик розмістив на власній сторінці у соцмережі прапор України та біло-червоно-білий прапор 24 лютого – у день початку повномасштабної війни росії проти України.

    «Для мене, як і для інших християн, – це (біло-червоно-білий прапор, – ред.) знак Христа воскреслого, який несе світло. А прапор України я розмістив, бо служив там, у мене лишились друзі та родичі в Україні, і таким чином я хотів показати, що пам’ятаю про них і люблю», – розповідає ксьондз Аляксандр Баран.

    Священнослужителя одразу відправили за ґрати.

    «Дякувати Богу, мені дозволили передати окуляри і Бревіарій – щоб я міг молитись. Умови в ізоляторі – як в середньовіччі. До того, як до мене пустили адвоката, ставлення до мене було хамським. Я зрозумів, що переживали священники під час сталінських репресій в 1930-х роках», – зауважив він.

    Через три доби, коли згідно із законом його мали або відпустити, або судити, на нього склали новий протокол і, таким чином, продовжили арешт ще на три дні. Цього разу ксьондза звинуватили у розповсюдженні екстремістських матеріалів (стаття 19.11 КпАП РБ).

    Служитель католицької церкви вважає, що такими діями представники режиму лукашенка намагаються дискредитувати священників, які мають авторитет серед віруючих.

    Ксьондз не визнав власну провину за висунутими обвинуваченнями. Суд над священником призначено на 4 квітня 2022 року. Ксьондз Аляксандр просить вірян підтримати його молитвою і зазначив, що вже отримав чимало слів підтримки від парафіян, які підтримують і співчувають йому.

    Найсвіжіше

    Популярне