П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Західний світ шокований масштабами шпигунської діяльності російської федерації в Європі

    Після безпідставного і невиправданого вторгнення військ російської федерації в Україну виявлення та протидія шпигунській діяльності кремля на Заході стало невідкладним завданням, багато країн докладають зусилля для того, аби припинити таємну діяльність Москви на своїй території.

    Про це пише «Еспресо» з посиланням на Financial Times.

    Вісім співробітників загальноєвропейської розвідувальної служби та дипломатів, з якими вдалось поспілкуватись журналістам, заявили, що агентурна діяльність рф у Європі «шириться такими темпами, що з ними важко дати раду контррозвідці». За оцінкою одного представника євророзвідки, десятки (якщо не сотні) російських агентів діють у Німеччині, Франції та Бельгії.

    «Те, що ми знаємо про це, майже напевно є верхівкою айсберга. Впродовж багатьох років є змова мовчання, західні держави не хочуть говорити про ворожі дії Росії чи переслідувати шпигунів», – сказав Кір Джайлс, старший науковий співробітник програми щодо росії в аналітичному центрі Chatham House.

    При цьому, деякі країни в Європі просто чекають допомоги на розвідки США та Британії через брак бюджетних коштів для своєї контррозвідувальної роботи.

    Але найліберальніше ставляться до російських спецслужб в Австрії, яка є «справжнім авіаносцем» російських спецслужб у Європі.

    За словами одного євродипломата з Відня, якого цитує FT, австрійське розвідуправління BFV «вважається настільки скомпрометованим, що його навіть виключали з європейської діяльності щодо обміну розвідданими».

    «Міноборони країни практично є підрозділом ГРУ», – додав анонімний дипломат.

    Найсвіжіше

    Популярне