Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Дмитро Кулеба розповів, з якими державами Україна веде перемовини щодо гарантій безпеки

    Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, яких «гарантій безпеки» Україна вимагатиме від інших держав, якщо піде на умови росії щодо невступу до Північноатлантичного альянсу.

    Позицію України очільник зовнішньополітичного відомства виклав в інтерв’ю іспанській газеті El País, пише УНІАН.

    Перш за все Кулеба зазначив, що москва вимагає від України неприйнятних поступок: «Росія хоче обговорити вимоги, про які казав Путін на початку агресії. Це маячня! … Іноді вони навіть не можуть пояснити, що мають на увазі».

    Україну цікавлять всього три речі, наголосив міністр. Це – гарантії безпеки, визнання територіальної цілісності в межах Криму та Донбасу та припинення вогню й виведення ворожих військ.

    При цьому, серйозного прогресу з важливих і принципових питань досі немає.

    За словами Кулеби, гарантії безпеки Україна повинна отримати не тільки від Росії, а й від інших країн. І Росія, каже міністр, на це погодилася.

    Важливо те, що всі погоджені між сторонами питання повинні бути юридично підкріплені і ратифіковані парламентами держав, які погодяться надати нашій державі гарантії безпеки.

    На прохання журналістів, очільник МЗС України роз’яснив, що саме варто розуміти під «гарантіями безпеки».

    «Гарантією безпеки Іспанії як члена НАТО є 5-та стаття, у якій ідеться про те, що якщо хтось на неї нападе, усі інші члени (альянсу – ред.) будуть її захищати. Ми хочемо чогось подібного. Тобто, якщо хтось нападе на Україну, ті країни, які нададуть свої гарантії безпеки, протягом 24 годин повинні будуть відправити усе необхідне озброєння, прийняти Резолюцію Радбезу ООН з вимогою припинити агресію і запровадити санкції», – відповів Кулеба.

    За його словами, з цього приводу Україна веде перемовини зі США, Британією, Німеччиною, Францією і Туреччиною.

    «Вони позитивно поставилися до цієї ідеї. Це все ще обговорюється, але я задоволений нашою першочерговою реакцією», – заявив Дмитро Кулеба.

    Найсвіжіше

    Популярне