Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Синод ПЦУ нагадав, що міжнародне право дозволяє капеланам мати особисту зброю для захисту

    Синод Православної Церкви України, який відбувся 21 березня нагадав, що капеланам можна мати особисту зброю, призначену не для наступальних дій, а для захисту себе і тих, хто перебуває під їхньою опікою.

    Водночас у ПЦУ роз’яснили, що канонічне право Православної Церкви і норми Міжнародного гуманітарного права передбачають, що духовні особи, зокрема клірики, не повинні використовувати бойову наступальну зброю та брати участь у активних бойових діях.

    Норми Міжнародного гуманітарного права (Норма 27) зазначають: «Духовний персонал, призначений виключно для виконання духовних функцій, має користуватися повагою та захистом за будь-яких обставин. Особи, які належать до нього, втрачають право на захист, якщо здійснюють, крім своїх гуманітарних обов’язків, дії, спрямовані проти ворога». Зазначена норма стосується як цивільного духовенства, так і капеланів, які перебувають у військових підрозділах, – пояснили у ПЦУ.

    Міжнародне право визнає дозвіл для духовного персоналу, так само як і для медичного персоналу, мати при собі легку особисту зброю, призначену не для наступальних дій, а для захисту себе і тих, хто перебуває під їхньою опікою: «З тих самих міркувань принцип, згідно з яким медичний персонал не втрачає права на захист, будучи озброєним легкою особистою зброєю, і може використовувати цю зброю для самооборони або захисту поранених, хворих і потерпілих аварію, що знаходяться під його опікою, застосовується за аналогією і до духовного персоналу».

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній повідомив, що російські окупанти переслідують священників ПЦУ, і вже троє капеланів загинули.

     

    Найсвіжіше

    Популярне