П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Головного рабина Порту затримано у справі про отримання російським олігархом Романом Абрамовичем португальського громадянства

    Головний рабин міста Порту Даніель Литвак був затриманий правоохоронцями 10 березня 2022 року в рамках розслідування обставин отримання російським олігархом єврейського походження Романом Абрамовичем португальського громадянства у 2021 році.

    Про це інформує CursorInfo.

    Як стало відомо, одразу декілька агенцій Португалії розслідують питання законності отримання громадянства цієї країни Абрамовичем на підставі закону від 2013 року, який дозволяє натуралізацію всім нащадкам сефардських євреїв.

    Сам російський олігарх минулого тижня опинився під діями санкцій у зв’язку з розв’язанням росією війни проти України. Рабин Даніель Литвак був затриманий у четвер – коли саме збирався переїздити до Ізраїлю.

    Португальське громадянство Абрамовича викликали низку питань у влади, оскільки абсолютна більшість російських євреїв – ашкеназі і не мають сефардського коріння.

    У даний час слідство з’ясовує, чи зіграла роль «активна корупція, підробка документів, відмивання коштів» та інші злочини у процесі отримання Абрамовичем португальського громадянства.

    Примітно, що низка розслідувань фактів надання португальського громадянства сефаридським євреям єврейською громадою Порту розпочались задовго до 24 лютого цього року, коли росія вдалась до повномасштабного вторгнення на територію України.

    Втім, саме війна зосередила увагу на таких особах, як Абрамович та інші олігархи, пов’язані з путіним. Зокрема у четвер уряд Великої Британії запровадив санкції проти Романа Абрамовича, який проживає на території країни і є власником футбольного клубу «Челсі».

    Найсвіжіше

    Популярне