Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Міжнародний суд ООН проведе слухання справи «Україна проти Росії»

    У понеділок, 7 березня, Міжнародний суд ООН у Гаазі проведе слухання за позовом України проти РФ щодо порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду.

    Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі, судові засідання відбудуться 7 і 8 березня 2022 року з 10:00 до 13:00 за місцевим часом.

    Пресслужба суду повідомила Укрінформу, що через коронавірусні обмеження усі охочі можуть слідкувати за процесом в режимі онлайн. Однак обмеженій кількості журналістів було надано доступ до території Палацу Миру, де проходять слухання. Таким чином, щодня наприкінці слухань можна робити відеозаписи заяв, зроблених сторонами процесу.

    Засобам масової інформації, яким надано доступ, буде дозволено входити на територію за 30 хвилин до закінчення слухань кожного дня і дозволено залишатися на території не більше однієї години після закінчення слухань.

    Варто зазначити, що в даному випадку йдеться про слухання у справі щодо звинувачень у геноциді, відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього. На третій день російського вторгнення Україна направила позов проти Росії до Міжнародного суду ООН з вимогою притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду. Адже Росія задля виправдання свого нападу фактично намагається змінити реальність. Тож фактично суд має вирішити, чи був в Україні здійснений геноцид. Справа в тому, що Росія, як завжди, намагається все перекрутити, мовляв, Україна начебто винна в геноциді у Донецькій та Луганській областях, і тому Росія була змушена застосувати військову силу.

    Ці слухання будуть присвячені розгляду клопотання України про запровадження тимчасових заходів через російську агресію. В першу чергу йдеться про припинення вогню.

    Як повідомлялося, 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

    В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

    Найсвіжіше

    Популярне