П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Московський патріарх втратив священицьку благодать, бо підтримав вбивства

    Професор і релігійний оглядач Володимир Мельник прокоментував публікацію на сайті Моспатріархії, у якій засуджується рішення Сумського архієрея УПЦ МП припинити поминання Московського патріарха Кіріла (Гундяєва). Він підкреслив, що Кіріл втратив священицьку благодать, через підтримку вбивств в Україні, які звершують російські окупанти.

    «Не сумніваюся, що в Гаазькому Трибуналі обов’язково згадають і про цю вашу позицію, не «господін», не «отець», а спільник і посібник в злочинах проти людства, пане Гундяєв. Згадають і про позицію багатьох єпископів РПЦ, які сприяють і навіть благословляють цю війну. Так, ви вказуєте на відсутність «канонічних помилок». Так, дійсно, це не «помилка», це канонічний злочин: “Аще хто, хоч мимоволі, буде опоганений убивством, такого, правило, визнало негідним священицької благодаті” (5 правило Григорія Ніського). Так, ви втратили священицьку благодать. Але учасником масових вбивств ви стали зовсім не мимоволі, а цілком свідомо. І нічого, окрім глибокої огиди, в Україні ви не викликаєте. Після цієї резолюції будь-яка (!) єдність із РПЦ (молитовна, канонічна, пряма чи опосередкована) є зрадою правди Божої та канонічним злочином», – підкреслив релігійний оглядач у Фейсбуці.

    «Визнання патр. Кіріла: “Україна – це Третій Рейх”. Саме цю позицію він окреслив у своїй сьогоднішній резолюції на ім’я митр. Євлогія у відповідь на припинення згадування імені Кирила у Сумській єпархії. Кіріло навів паралель зі священником, який служив у 1942 році у Третьому Рейху, який не припинив поминати імені предстоятеля РПЦ. Дякуємо за таку, нарешті, чесність та прямоту. Що ж, автору резолюції необхідно самому нагадати, що він неодмінно “відповість перед Богом і не тільки у віці майбутньому, а й у нинішньому”. А ще нагадати про долю Юліуса Штрейхера, засудженого Нюрнберзьким Трибуналом через повішення. Ні, Юліус не був військовим чи політиком, він був ідеологом і пропагандистом Рейху, котрий конструював свої “скрєпи”», – написав Володимир Мельник у Фейсбуці.

    Нагадаємо, богослов Кирило Говорун запитував, чи вистачить в УПЦ МП совісті покаятися у сприянні агресії. Також він пояснював, що відмова від поминання Кіріла нічого не змінить, але потрібно щоб очільник УПЦ МП Онуфрій перестав його згадувати.

    Крім цього священник ПЦУ Олександр Коваленко дав пропозицію духовенству “УПЦ МП”: спільне співслужіння, справа заради перемоги.

     

    Найсвіжіше

    Популярне