П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Міжнародний кримінальний суд розпочинає збір доказів нападу Росії на Україну

    Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду отримав звернення 39 держав і розпочинає розслідування воєнних злочинів РФ в Україні, повідомив прокурор Карім Хан, передає Укрінформ.

    До Офісу звернулися: Албанія, Австралія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Канада, Колумбія, Коста-Ріка, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Нова Зеландія, Норвегія, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Велика Британія.

    «Ці звернення дозволяють охопити розслідуванням період із 21 листопада 2013 року, та розслідувати як минулі, так і нинішні воєнні злочини, злочини проти людяності чи геноцид, скоєні в будь-якій частині України», – пояснив Хан.

    Прокурор також нагадав, що бачить вагомі підстави вважати, що на території нашої країни нині скоюються воєнні злочини.

    «У зв’язку з проведенням активного розслідування повторюю свій заклик до всіх учасників бойових дій в Україні, суворо дотримуватись норм міжнародного гуманітарного права. У ситуації з Україною в жодної людини немає права вчиняти злочини, що підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду», – наголосив він.

    Україна привітала початок розслідування та подякувала всім країнам, які звернулися до МКС: «Дякуємо 38 країнам і Литві за подання щодо ситуації в Україні до Офісу Прокурора МКС для розслідування воєнних злочинів Росії, злочинів проти людяності та геноциду, що сталися на території нашої держави », – йдеться у повідомленні ДБР.

    Найсвіжіше

    Популярне