П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Хроніка російської брехні: фейки 23 лютого про ситуацію на Донбасі

    Група «Інформаційний спротив» продовжує відслідковувати діяльність пропагандистів Російської Федерації, які особливо активізувалися останніми днями на тлі загострення ситуації в ОРДЛО та масових провокацій з боку терористів та спецслужб проти Збройних Сил України. У цьому матеріалі викриваємо фейки російської пропаганди від 21 лютого.

    Затримання у Криму диверсантів із «Правого сектору»

    Російська пропаганда та підконтрольні агресору кримські медіа масово розповсюджують «новину» про затримання в Криму нібито «шістьох терористів», які планували «підрив саморобного вибухового пристрою в одному з православних храмів регіону».

    При цьому заявляється про належність затриманих до організації “Правий сектор”.

    Фото: sprotyv.info

    «З насолодою переглядаю фото російських ЗМІ з місця затримання “Правого сектору” в окупованому Криму. Тут навіть більше, ніж просто бінго: візитівка Яроша, агітаційні листівки, диплом українського зразка, німецька каска! І література свідків Єгови… Дивно, чому не Mein Kampf і “1001 рецепт приготування російськомовного немовля від шеф-кухаря Олександра Турчинова”? І все це “бойовики” тягли із собою до окупованого Криму! Як коментувати подібну шизофренію від російських ЗМІ/ФСБ?» – коментує військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

    У так званій «ДНР» немає російських військових

    Російська пропаганда транслює брехливу заяву ватажка сепаратистів ОРДО Дениса Пушиліна про те, що в так званій ДНР немає російських військових.

    Заява Пушилина в частині «на даний момент російських військ тут немає» є 100% брехнею, розрахованою на стандартного споживача кремлівської пропаганди, знайомого з реальною обстановкою в Україні тільки з подачі російської влади, і жодних спеціальних коментарів не потребує.

    Російський пропагандистський канал показав карту України, яку поділив на нібито подаровані частини

    Пропагандисти у сюжеті новин показали карту України, на якій західні регіони та окупований Крим позначені червоним кольором, схід та південь – помаранчевим, а все інше, за винятком Кропивницької та Дніпропетровської областей, – світло-оранжевим.

    Червоний означає, що ці регіони нібито подарували диктатор Сталін. Крим – це подарунок Хрущова Україні 1954 року, помаранчеві зони – нібито подарунок Леніна, а світло-помаранчеві – це «подарунки російських царів». І лише Кропивницька та Дніпропетровська області, на думку пропагандистів, це територія України.

    А от як справді виникла Україна.

    Евакуація лікарень із Києва та мобілізація студентів

    В інформаційному просторі з’явилися масові повідомлення про нібито наказ Міністерства охорони здоров’я про евакуацію лікарень у Києві, вивезення людей та обладнання до західних регіонів України. Поширюється і аналогічний начебто наказ Міністерства освіти і науки, де серед іншого представлена ​​брехня про мобілізацію студентів.

    Фото: sprotyv.info

    Також поширюється дезінформація про українських військових, які нібито отримали СМС від росіян із «радою» залишити зону ООС. Список “вкидів” і “фейків” можна продовжувати. Усі ці повідомлення – не просто фейк, а частина продуманої інформаційної війни проти України. Завдання агресора – посіяти паніку, наше – зберігати спокій та не піддаватися будь-яким провокаціям – така позиція СБ України.

    Нагадаємо, раніше Духовний Фронт України повідомляв, що у філії РПЦ в Україні підігрують Кремлю, заявляючи про «гоніння та переслідування» збоку української влади.

    Найсвіжіше

    Популярне