П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ почала відкрито підігравати Кремлю у створенні інформаційного приводу для вторгнення в Україну заявами про біженців

    У протистоянні правди і кремлівської пропаганди Російська православна церква відкрито стала на бік пропаганди. Заяви єрархів Моспатріархату в останні дні дедалі більше підігрівають інформаційні тези і меседжі, які роздувають у Кремлі для виправдання повномасштабної збройної агресії проти України.

    Зокрема така заява прозвучала з вуст очільника Донської митрополії РПЦ митрополита Меркурія (Іванова), у якій він підтримав пропагандистський наратив Росії про біженців з українського Донбасу.

    У зверненні адресованому єпископам, керівникам відділів церковної благодійності, єпархіальних та парафіяльних сестринств, і яке було оприлюднене на офіційному сайті РПЦ, єрарх тонко натякає на нібито провокацію бойових дій з боку Збройних сил України.

    “У дану хвилину перед нашими очима розгортаються сповнені драматизмом події на Донбасі. У зведеннях новин – невтішні повідомлення про провокаційні бойові дії, внаслідок яких під загрозою опинились мирні громадяни”, – говорить митрополит Меркурій (Іванов).

    “На територію Ростовської області вже зараз прибувають біженці, число яких важко встановити. Ці люди опинились у важкій ситуації, вони потребують всебічної допомоги. І наш християнський обов’язок – підтримати їх в цю важку хвилину”, – зауважив він і закликав допомогти біженцям у співпраці з російськими державними і недержавними благодійними організаціями.

    “У цьому зв’язку звертаюсь до вас із закликом надати духовну і матеріальну допомогу всім, хто прибуває з території Донецької області”, – підсумував єрарх РПЦ.

    Що насторожує у заяві митрополита РПЦ?

    По-перше, він відкрито підтримав тезу російської пропаганди про біженців та підіграв спецоперації керівництва терористичних організацій “Л/ДНР”, яка полягає у організації безпідставної евакуації населення з окупованих територій, для подальшого звинувачення ЗС України у наступі. При цьому, він повністю проігнорував факти обстрілу російськими збройними формуваннями позицій української армії та ознаки підготовки до повномасштабного збройного вторгнення російським керівництвом.

    По-друге, він умисно заявив, що біженці прибувають “з Донецької області”, а не виключно з територій, підконтрольних терористичним організаціям “Л/ДНР”. Таким чином, складається враження, що через нібито “загрозу наступу ЗС України”, до Росії тікають навіть мешканці територій, де збереглась українська влада.

    І по-третє, в особі митрополита Меркурія (Іванова), РПЦ прямо стала на бік агресора – путінського режиму – повністю підтримує пропаганду, що спрямована на виправдання подальшої російської агресії, і абсолютно відмовилась від справжньої миротворчої діяльності.

    Чи прозвучать найближчим часом заяви у виконанні духовенства РПЦ із закликом ввести війська на територію України для нібито “захисту православних”? Це питання, на жаль, ризикує стати риторичним.

    Найсвіжіше

    Популярне