Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Трагічні роковини: 18 лютого 2014 року розпочався завершальний і найтрагічніший етап Революції Гідності

    Вісім років тому, 18 лютого 2014 року, в Україні розпочався найбільш трагічний та кривавий етап Революції Гідності. Перебіг подій того дня нагадує Укрінформ.

    Зранку, коли Верховна Рада України мала розглянути можливі зміни до Конституції, протестувальники організували ходу до будівлі парламенту. Акція отримала назву “Мирний наступ”. Громадяни вимагали від влади рішень для виходу з кризи і врегулювання ситуації в країні, насамперед обмеження повноважень президента України шляхом повернення до Конституції України 2004 року.

    На той час до урядового кварталу було стягнуто великі сили міліції, БТР і два водомети. А у Маріїнському парку зібралися сотні бійців “антимайдану”, так званих “тітушок”.

    Коли майданівці наблизилися до Верховної Ради, силовики розкололи колони і разом із “тітушками” почали відтісняти людей. На вулиці Грушевського та Кріпосному провулку почалися сутички. На вулиці Шовковичній проти демонстрантів бійці спецпідрозділу “Беркут” застосували спецзасоби: світлошумові гранати та помпові рушниці.

    З боку майданівців в сторону правоохоронців летіло каміння та петарди, крім того, протестувальники підпалили дві вантажівки КАМАЗ, що блокували проїжджу частину. Сутички між силовиками та євромайданівцями відбулися також у Маріїнському парку з боку станції метро “Арсенальна”.

    Опівдні “Беркут” почав відтісняти мітингувальників по вулиці Інститутській у бік Майдану Незалежності. У свою чергу мітингувальники розпочали спорудження барикад на перехресті вулиць Інститутської і Банкової та у Маріїнському парку.

    О 16 годині міліція відтіснила протестувальників до Жовтневого палацу, а на вулиці Грушевського “беркутівці” захопили барикади та взялися за руйнування барикад на Хрещатику. Також міліція зайняла Український дім і взяла під контроль Європейську площу.

    Тим часом Служба безпеки України, у зв’язку з подіями, що відбувалися в Україні, оголосила про проведення антитерористичної операції на території всієї країни. Своєю чергою, у Міністерстві внутрішніх справ попередили, якщо до 18-ї години не припиниться протистояння, то вони готові “навести лад” у Києві всіма доступними засобами.

    Ще вдень центральні станції київського метрополітену почали закривати, о 16-й метро зупинили повністю. Дороги міста були паралізовані. Окрім того, було повідомлено що рух транспорту в бік Києва буде обмежено.

    Близько 20 години силовики почали ще один штурм Майдану, але вже за допомогою бронетехніки – БТР врізався в барикаду, і за ним на штурм пішли “беркутівці” і бійці внутрішніх військ. У бік активістів безперервно летіли світлошумові гранати, а в бік “Беркуту” – піротехніка. На Майдані загорілася барикада, біля Будинку профспілок – намети.

    З боку Інститутської мітингувальники підпалили покришки. Через деякий час їм вдалось утворити суцільну смугу полум’я, яка заважала пройти правоохоронцям.

    Пізно ввечері На Майдані загорівся Будинок профспілок. Полум’я поширилось на верхні поверхи. Спершу мітингувальники гасили вогонь власними силами. Згодом на місце прибули рятувальники. В будівлі були заблоковані люди, але їх вдалось вивести на вулицю.

    Події в Києві викликали неабияке занепокоєння в світі. Канцлер Німеччини Ангела Меркель телефонувала Віктору Януковичу, але він не відповів на дзвінок. Намагався зв’язатися з Януковичем і тодішній президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, але також безрезультатно. Водночас, віцепрезидент США Джо Байден у телефонній розмові закликав Януковича відкликати силовиків. Високий представника ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон засудила насильство в Україні. Офіційна Варшава попередила владу України про серйозні наслідки у відносинах з Євросоюзом у разі силового розгону Євромайдану.

    Під впливом цих сигналів Янукович запросив лідерів опозиції на переговори на Банкову. Розмова тривала близько години, а по її закінченню Віталій Кличко повідомив, що Янукович не йде ні на які поступки і хоче, щоб Майдан очистили.

    В результаті протистоянь 18 лютого, на вулицях Інститутській та Грушевського, Кріпосному провулку, у Маріїнському парку та Майдані Незалежності загинуло 23 людини, а 509 отримали тілесні ушкодження, з них 37 – тяжкі, 85 – середньої тяжкості.

    Найсвіжіше

    Популярне