Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Священний Синод Грецької Церкви дав оцінку самозваному «митрополиту» «УПЦ КП» Хризостому

    Священний Синод Елладської Церкви видав оголошення у зв’язку з появою на телеканалі самозваного “митрополита Маріупольського та Федосіївського Хризостома” із “УПЦ Київського патріархату”.

    У заяві йдеться: з нагоди появи на телеканалах одягненого в рясу самовисуванця, що представляється як “митрополит Маріупольський і Феодосійський Хризостом”, у миру Димитріс Калліс, з “Київського Патріархату”, нагадуємо, що Священний Синод Елладської Церкви у своєму пресрелізі від 7 лютого 2022 року зазначив, що йдеться про колишнього клірика, якого було відлучено від Церкви за рішенням № 19/2021 синодального суду, – цитує 16 лютого orthodoxianewsagency.gr.

    Синод зауважив, що цей Димитріс Калліс спочатку приєднався до неканонічних “єпископів”-старостильників і, порушуючи святі канони, “був висвячений на єпископа”, а пізніше “був знову висвячений на єпископа” у Києві. При цьому, Автокефальна Православна церква України, тобто ПЦУ, вважає нікчемною цю “хіротонію”.

    Отже, Димитріс Калліс, який сьогодні представляється як “митрополит Маріупольський і Феодосійський Хризостом” не має жодної канонічної влади ні у Православній церкві України і не вважається єпископом Православної Церкви.

    Нещодавнє рішення Священного Синоду

    Нагадаємо, що Священний Синод Грецької Церкви у перший день свого лютневого засідання ратифікував Протокол про повноваження та зачитав звіт №18/3.02.2022 Блаженнішого митрополита Київського та всієї України Епіфанія Священному Синоду Елладської Церкви.

    У своєму звіті предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній інформує Священний Синод, що Священний Синод Церкви України ухвалив, що всі “архієреї” “висвячені” митрополитом Київським Філаретом (Денисенко), порушуючи Святі Канони та Статут Православної церкви України і тому є незаконно обраними “протоєреями”, включаючи тих які вийшли із старостильників Греції та самопроголошених архієреїв Авксентія Марінеса та Димитрія (Хризостома) Калліса, відлученого клірика з Греції, не мають жодної канонічності в Православній церкві України і не можуть бути прийняті жодним чином у церковне суспільство.

    Синод ПЦУ

    Нагадаємо, 2 лютого 2022 р. відбулося чергове засідання Священного Синоду Православної церкви України, на якому розглянули порушення архієреєм на спокої преосвященним Філаретом (Денисенком) та його послідовниками канонічного порядку.  Синод ПЦУ нагадав Філарету, що йому заборонено здійснювати рукоположення в будь-який сан.

    Крім цього Синод ПЦУ констатував, що усі особи, які починаючи з червня 2019 р. були іменовані Преосвященним Філаретом (Денисенком) “архієреями”, насправді не мають архієрейського рукоположення і сану. Також Синод нагадав, що їхнє “рукоположення” відбулось із порушенням канонів та Статуту ПЦУ і без обрання Священним Синодом ПЦУ та без благословення предстоятеля ПЦУ.

    Синод підкреслив, що будь-які послідовники старокалендарної схизми з Греції не перебувають у церковному спілкуванні з ПЦУ і в жодному разі не можуть бути прийняті в таке спілкування. Йдеться про Авксентія (Марінеса) та інших старостильних розкольників із Греції.

    Також Синод ПЦУ Синод ПЦУ викликав на церковний суд оточення Філарета – трьох єпископів ПЦУ, які були на інтронізації митрополита Епіфанія і потім вирішили відколотись від ПЦУ утворивши “Київський патріархат”.

    Найсвіжіше

    Популярне