П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Зеленський розширив санкції проти Шарія та «Cтрана.ua», які підтримують РПЦвУ

    Президент Володимир Зеленський 16 лютого розширив санкції проти підозрюваного у держзраді блогера Анатолія Шарія та головного редактора видання «Страна» Ігоря Гужви — тепер провайдери блокуватимуть їхні сайти та сторінки у соцмережах. Вони лобіювали інтереси філії Російської Церкви в Україні.

    Про це йдеться Указі Президента України № 57/2022, передає Українська Правда.

    Санкції проти Анатолія Шарія передбачають блокування провайдерами доступу до вебресурсів проросійського блогера: sharij.net, sharij.online, sharij.com.ua, інших сайтів, які забезпечують доступ до порталу Шарий. net, а також сторінки у соцмережах www.facebook. com/bondarenkoolyaa, www.facebook. com/sharij.official, twitter.com/sharijnet, t.me/OlgaSharij (жінка Шарія).

    Щодо проросійського ЗМІ «Страни» — провайдери блокуватимуть в Україні такі сайти як strana.ua, strana.news, strana.one, strana.digital, strana.today, інших веб-ресурсів/сервісів, які забезпечують доступ до порталу Cтрана.ua, сторінки видання у Фейсбуці, Телеграмі, Вконтакті та на «Однокласниках».

    Варто зазначити, що Анатолій Шарій підтримує РПЦ в Україні і випускав інтерв’ю із речником РПЦвУ Миколою Данилевичем. Останній у своєму телеграм-каналі також репостив відео Шарія про «хресну ходу» РПЦвУ. Cтрана.ua також частенько пише в позитивному світлі про РПЦвУ і займається оббріхуванням незалежної від Росії Церкви — ПЦУ. Зокрема там виходив сюжет, про те «Як влада та ПЦУ збираються захоплювати храми» РПЦвУ.

    Крім цього на каналі Шарія виходили коментарі ченців із Почаївської Лаври. Останні заявляли, про «обстріли ЗСУ біженців на Донбасі». Відео було зняте після агітації сина проректора Почаївської семінарії за «Партію Шарія». Значну частину цього відео Шарія присвячено висловам єрарха РПЦвУ Антонія (Паканича) й пропаганді проти української церкви.

    Раніше суд визнав Шарія не українським журналістом. Також суд звинуватив його у співпраці на країну агресора — Росію і дозволив називати Анатолія «кремлівським проєктом». Водночас СБУ відкрила кримінальне провадження проти Анатолія Шарія за «розпалювання релігійної ворожнечі» і оголосили його в державний розшук. Духовний Фронт України писав, що Шарій намагається маніпулювати свідомістю українців.

    У серпні 2021 року Рада національної безпеки і оборони України ввела санкції щодо народного депутата Андрія Деркача, який просив Патріарха Варфоломія не приїжджати в Україну. Тоді ж були введені санкції на Шарія і Гужву.

    Фото: Скріншот із ютуб-канлу Шарія

    Найсвіжіше

    Популярне