П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Зачистка в Білоруському екзархаті МП продовжується: звільняють священиків, які виступали проти фальсифікації виборів

    Єрея Московського патріархату в Білорусі Тимофія Ноздріна звільнено з посади настоятеля приходу храму Августівської ікони Божої Матері в Гродно і тимчасово призначено кліриком Покровського кафедрального собору. Також Ноздріна звільнено з посади керівника відділу Гродненської єпархії по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями.

    Про це йдеться в указі архієпископа Гродненського та Волковиського Антонія від 11 лютого, передає credo.press.

    Окрім цього, сталися й інші перестановки. Диякон Димітрій Павлюкевич, відомий як автор популярного місіонерського блогу в Інстаграмі та ініціатор флешмобу проти фальсифікацій, звільнений з посади прессекретаря Гродненської єпархії та головного редактора газети «Гродненські єпархіальні відомості».

    Відомий православний місіонер із Гродно Руслан Яроцький, який зараз переїхав до Литви, так прокоментував ці кадрові зміни: «Здається, загоїлося вже. Затягнулося. Живіть як хочете, робіть, що хочете, аби вас не чути і не бачити, ніяк з вами не перетинатися. А потім новина, доброго священника прибирають із приходу, іншого за штат. Священник засвічений. Така людина не може займати керівну посаду на приході, якщо вона не лояльна до режиму».

    «Я глибоко переконаний, що після захоплення Білоруської православної церкви основне “місіонерське завдання”, яке поставили перед Віталієм Тупеко, Денисом Дороніним та іншими, це перетворити православних Білорусі на сіру, безсловесну масу. Розправи над священиками відбуваються тихо. Їх відправляють за штат або створюють нестерпні умови життя та побуту. Або забирають у них справу всього їхнього життя», – додав він.

    «Порядні люди у цій системі жити не можуть. Дихати майже нема чим. Священики потай отримують робітничі спеціальності і думають про те, як піти з “церкви”, щоб урятувати душу. Комусь пощастило мати хорошу дружню парафію, тоді ще якось жити можна».

    «Я міг би розповісти про священників, які вже не можуть служити. Про тих, хто вже за штатом, уже на світській роботі. Але вони не бажають. Їм страшно, що ці чудовиська в рясах, що покривають злочини, зруйнують те мале, що залишилося в їхньому житті….Всім здається все затихло. Начебто тисячі сидять, ще для тисяч будуються в’язниці. Але вони страждають. Страждають від безвиході».

    Зміни у Гродненській єпархії розпочалися у червні 2021 року з гучного усунення від управління єпархією архієпископа Гродненського та Вовковицького Артемія, який відкрито висловлювався проти насильства та беззаконня у країні. На його місце поставили єпископа Антонія, котрий послідовно проводить зачистку.

    Невдовзі після цього від керівництва парафіями відсторонили трьох православних священників у Гродно, які мають великий авторитет серед православних віруючих та відомі своєю принциповою християнською позицією. Це настоятель головної православної святині міста – Покровського собору – протоєрей Георгій Рой, який багаторазово закликав припинити репресії та вуличне насильство, Микола Гайдук – настоятель Микільської церкви на архієрейському подвір’ї та Анатолій Ненартович – секретар Гродненської єпархії.

    Найсвіжіше

    Популярне