Понеділок, 20 Травня, 2024
Бiльше

    Румунська Церква відкриє центр для дітей з синдромом Дауна: Їхня радість виявляє присутність Святого Духа

    Румунська православна церква відкриє центр для дітей з синдромом Дауна. Будинок матиме підвал, цокольний поверх плюс інші два рівні загальною площею 925 кв.м., з приймальною кімнатою, 10 спеціалізованими медичними кабінетами, трьома кабінетами лікувальної терапії, басейном для гідрокінезотерапії, ліфтом, роздягальнями, душовими і іншими кімнатами, повідомляє orthodoxtimes.com.

    «Нашою метою було знайти натхнення в подібних центрах з-за кордону та побудувати інтегрований центр, де всі необхідні види терапії будуть повністю субсидовані державою та пропонуватись акредитованими професіоналами», – пояснив священник Румунської Церкви.

    Румунським батькам потрібно багато ресурсів, щоб мати можливість піклуватися про цих дітей, а інфраструктура не дуже дружня. Таким чином, ці діти стають однією з найбільш дискримінованих категорій, додав він.

    «Вкрай важливо, щоб вони спілкувалися та ставали більш впевненими. Тому нам потрібно було задумати комплексний проект, щоб задовольнити всі їхні потреби. Я знаю людей, які вивчили німецьку мову та шукали роботу за кордоном лише для того, щоб запропонувати своїм дітям можливість скористатися такими методами лікування», – продовжив отець Раду Петре Мурешан.

    У Бухаресті, столиці Румунії, проживає понад 2000 дітей з синдромом Дауна. Новий центр міг би пропонувати щоденну терапію для 150 з них.

    «Бог знайшов мене гідним дитини з синдромом Дауна, і я знаю їхній світ та їхні потреби», – заявив отець Раду Петре Мурешан.

    Першою дитиною в родині була усиновлена ​​дівчинка. Потім прийшов Теодор, первісток у родині. «Діагноз був у нас ще до народження, і ми взяли цей хрест», – продовжив парох.

    «Оскільки я знав багатьох священнослужителів, які мали дітей із синдромом Дауна, я з гіркотою “зізнався” нашому лікарю, мовляв, можливо, Бог карає дітей за негідність батьків», – розповів священник.

    Але лікар заперечив йому, пояснивши, що діти з синдромом Дауна часто народжуються в сім’ях священників або добрих християн, тому що вони завжди дозволяють їм народитись і не чинять абортів.

    Справді, хоча останні дані показують, що 99% людей із синдромом Дауна задоволені своїм життям, інші статистичні дані розкривають сувору реальність: 92% батьків, які виявили, що у їх дітей є синдром Дауна, роблять аборт.

    Благословення, – сказав священник, – тому що цей хрест за обітницею Спасителя виявився легким тягарем. «Теодор постійно сміється. Від нього я навчився, що нам потрібно жити в радості. Радість є ознакою присутності Святого Духа – справжньої, люблячої радості».

    Теодору вісім років, він ходить у звичайну школу. Він радісна і щаслива дитина.

    Його сімейний досвід надихнув отця Раду Петре Мурешана прийняти рішення: «У 2020 році, урочистому році душпастирства батьків і дітей, я вирішив створити проєкт, щоб допомогти сім’ям цих дітей».

    Центр, ймовірно, найскладніший такого типу в Румунії, буде готовий до відкриття наступного лютого. Парафія запропонувала ділянку площею 300 квадратних метрів, вартістю майже мільйон євро, а будівництвом займається місцева рада сектору Бухареста.

    Але найскладнішим буде знайти та підготувати терапевтичних працівників. І діти з синдромом Дауна, і з аутизмом потребують комплексної, персоналізованої терапії. Дітям з синдромом Дауна потрібно чотири години на день різних видів терапії від 3 до 5 днів на тиждень, а вартість становить 20-40 євро на годину – у країні, де середня заробітна плата становить близько 700 євро.

    Але, якщо вчасно надати їм користь, понад 75% одужують і ведуть нормальний спосіб життя, каже отець Раду Петре Мурешан. У західних країнах до 50% людей з синдромом Дауна інтегровані на ринок праці, на відміну від Румунії, де цей показник становить до 0,5% – у сто разів менше.

    «Ми хочемо мати центр передового досвіду, модель хорошої практики, яка може допомогти громаді. Це навіть не церковний проєкт, а суспільно-корисний», – додав він.

    Отець Раду Петре Мурешан йде ще далі. Коли один із його духовних дітей запитав, що буде з його особливою дитиною, коли батько помре, парафіяльний священник пообіцяв йому також створити безпечне житло для тих, хто не може повністю інтегруватися в суспільство.

    Батькам дітей з діагнозом синдрому Дауна, які можуть замислюватися, що робити, коли на них тиснуть лікарі або оточення, щоб вони зробили аборт, священник має таке послання: «Нехай вони наберуться сміливості, щоб з’явитися на світ дітей! Ці діти мають право жити і мати свою особливу харизму!»

    Те, що може виглядати як важкий хрест, є рятівним світлом, каже священник.

    Найсвіжіше

    Популярне