Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    В Івано-Франківську з дитсадка таки виселили Моспатріархат: як це відбувалося (відео)

    Працівники державної виконавчої служби примусово виселили з будівель за адресою Чорновола, 6-6Б в Івано-Франківську єпархію Московського патріархату. Споруди перейшли у користування департаменту освіти і науки міської ради — в них планують відновити дитячий садок.

    Про те, як відбувалося виселення розповідає «Суспільне».

    Спершу працівники виконавчої служби у присутності поліції, муніципальної варти та міської аварійно-рятувальної служби виламали замок із дверей та винесли меблі з крамниці на території, де розташована РПЦвУ.

    Звільнити приміщення на вулиці Чорновола, 6-6Б та повернути їх міській раді церкву зобов’язав Верховний Суд України, каже директорка департаменту правової політики Івано-Франківської міської ради Надія Кедик.

    «Це не було раптово. Про те, що відбудеться виселення, було відомо ще 13 жовтня 2021 року. Були рішення і документи, які направляла виконавча служба. Вони (єпархія РПЦвУ — ред.) мали право добровільно виселитися, забрати всі речі та звільнити приміщення. Оскільки цього не зробили, призначили примусове виконання», — сказала Надія Кедик.

    На території, де розташовані приміщення, планують побудувати дитячий садок, розповідає директор міського департаменту освіти і науки Ігор Максимчук. За його словами, у 90-х роках XX ст. тут працював ДНЗ №23, що вміщав 100 дітей.

    «У центральній частині міста у нас є не так багато освітніх закладів, і дуже важливо, аби будівля на Чорновола повернулася. Зараз триває перший етап, коли є рішення Верховного Суду, працює виконавча служба. Після завершення цього етапу потрібно скласти проєктно-кошторисну документацію, капітально відремонтувати приміщення і надалі вкладати у нього гроші», — розповів Ігор Максимчук.

    Під час того, як представники виконавчої служби виносили речі з крамниці, у церкві священники правили службу. Опісля до приміщення крамниці прийшов протоєрей РПЦвУ Василь Романюк.

    «Ми сьогодні зранку подали клопотання до виконавчої служби, аби відкласти виселення у зв’язку з тим, що громада і єпархія не можуть вивезти речі за дві секунди. Час юридичної боротьби ще не завершений», — сказав Василь Романюк.

    Приміщення церкви було зачинене. Всередині перебували парафіяни та священники РПЦвУ, які не реагували на представників виконавчої служби. Коли працівники міської аварійно-рятувальної служби спробували відважити двері, їх відчинили зсередини.

    «Знімаєте хрести! Це все буде на ваших сім’ях, на ваших дітях! Пробачте мені, але я вам кажу так, як я це бачу, як ви це робите. Бо можна було б підписати якийсь договір на те, щоб дати спокійно два-три дні вірянам Івано-Франківська…», — додав служитель РПЦвУ Василь Романюк.

    Опісля священники Московського патріархату та парафіяни почали виносити з приміщення та вантажити в автомобілі ікони та інші речі.

    Нагадаємо, раніше ми писали, що в Івано-Франківську влада повертає дітям садок де діяв храм РПЦвУ. Також влада Івано-Франківська попередила РПЦвУ про виселення з будинку дитсадку.

    Найсвіжіше

    Популярне