П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    З Франції до України привезуть унікальну історичну пам’ятку – щоденник гетьмана Пилипа Орлика “Діаріуш”

    Подорожній щоденник українського гетьмана Пилипа Орлика “Діаріуш” стане частиною експозиції у Національному музеї “Гетьманська столиця”, що в Батурині.

    Про це йдеться у повідомленні на офіційній сторінці Міністерства закордонних справ України у Фейсбук.

    Наразі артефакт зберігається в архіві Міністерства Європи та закордонних справ Франції. Однак, з нагоди 350-річчя від дня народження видатного державного діяча, документ буде привезено до України, про що відповідно домовились очільники зовнішньополітичних відомств України Дмитро Кулеба та Франції Жан-Ів Ле Дріан.

    “Я вдячний своєму колезі Жан Іву Ле Дріану за готовність спільно працювати над експозицією в Україні оригіналу подорожнього щоденника нашого легендарного Гетьмана Пилипа Орлика. Рід Орликів зв’язує Україну та Францію міцними історичними зв’язками, оскільки син Гетьмана Григорій Орлик відіграв важливу роль у французькій дипломатії XVIII століття. Сподіваюся, що восени унікальний щоденник українського гетьмана вперше за майже 300 років після створення прибуде до незалежної та суверенної Української держави. Це буде історична подія для України”, – анонсував важливу подію Дмитро Кулеба.

    Відомо, що “Діаріуш” Пилипа Орлика охоплює кілька років життя Гетьмана у вигнанні, описуючи як його особисте життя, так і політичну діяльність. Щоденник датується 1720-1733 роками і є важливим історичним джерелом середини XVIII сторіччя.

    Нагадаємо, на початку 2022 року історикам-дослідникам вдалось віднайти у Державному Королівському архіві Швеції особисту печатку українського гетьмана та державного діяча Пилипа Орлика. А з нагоди 30-ї річниці Незалежності України до Києва було привезено оригінал Конституції Пилипа Орлика – першої Конституції України. Реліквія була частиною експозиції у Національному заповіднику “Софія Київська”.

    Найсвіжіше

    Популярне