Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрархи УПЦ США взяли участь у відзначенні річниці інтронізації предстоятеля Української Церкви

    Третього лютого архієпископ Української Православної Церкви США Даниїл співслужив за Божественною Літургією у православному Соборі Святої Софії в Києві в день відзначення третьої річниці інтронізації Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

    Про це повідомляє сайт УПЦ США

    Перед початком Божественної Літургії у соборі Святої Софії відбулося богослужіння – чин канонізації митрополита Київського, Галицького і всієї Русі Йосифа (Нелюбовича-Тукальського) та благодійниці Київських богословських шкіл Єлизавети (Гулевич). А в момент коли ікони нових святих представили перед людьми, то вся громада співала піснеспіви Воздвиження та тропарі.

    У присутності понад 30 архієреїв та численного духовенства архієпископ Даниїл передав слова молитовного привітання предстоятелю Православної Церкви України від предстоятеля Української Православної Церкви США митрополита Антонія.

    У привітанні архієпископ Даниїл зазначив, що давня Київська Митрополія зародила Українську Православну Церкву США близько 104-х років тому, коли Митрополит Іоан Теодорович залишив рідну Україну і прибув до Сполучених Штатів Америки та Канади, щоб забезпечити духовну опіку для людей українського походження, які проживають у Північній Америці. Владика Даниїл навів паралелі важливих історичних подій, адже УПЦ США ​​несла багату духовну спадщину в західному суспільстві, тоді як Церква України страждала під радянським гнітом. Лише Божою благодаттю, духовною опікою та баченням Вселенського патріархату, сьогодні, уся українська православна спільнота поділяє радість Євхаристійного єднання, прославляючи Всемогутнього Бога.

    Під час Літургії митрополит Епіфаній молився за український народ у час зовнішньої агресії; за зміцнення Єдиної Православної Церкви в Україні; за чоловіків та жінок котрі служать в Збройних Силах України; за добробут, мир, здоров’я та спасіння українського народу по всьому світу. Окрім того, була піднесена спеціальна молитва в час пандемії коронавірусу.

    Після завершення Божественної Літургії митрополит Вінницький і Барський Симеон від імені Священного Синоду та всієї Православної Церкви України привітав митрополита Епіфанія з річницею інтронізації, а також з днем ​​народження вручивши йому просфору та букет квітів.

    Митрополит Епіфаній у своєму слові подякував усім присутнім за теплі слова привітання та зазначив, що інтронізація є не стільки особистим святом, скільки спільною духовною подією для всієї Церкви, бо має безпосереднє відношення до Об’єднавчого Собору та створення Єдиної Православної Церкви України.

    Разом з предстоятелем та єрархами Української Православної Церкви молилися також єпископ Команський Михаїл – екзарх Вселенського патріарха в Україні, єпископ Едмонтонський Іларіон – місцеблюститель УПЦ Канади, а також о. Василь Пасакас – декан Української Православної Богословської Семінарії Святої Софії УПЦ США.

    Найсвіжіше

    Популярне