Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Святогірська лавра – це проект Януковича і Партії регіонів, – релігієзнавець

    Свято-Успенська Святогірська лавра отримала свій статус завдяки політичному рішенню – об’єднанню Януковича, Партії регіонів і РПУвУ.

    Про це сказав в інтерв’ю “Главкому” історик та релігієзнавець Ігор Козловський.

    Відповідаючи на питання про те, чи держава втрутиться в ситуацію, коли три українські лаври належать Церкві з центром в РФ, він зазначив, що це питання об’єднання православ’я.

    “Дійсно, Києво-Печерська лавра має глибинну традицію, з якої постали всі інші монастирі, вона є матір’ю інших монастирів. Так, вона має велике значення для українського православ’я. Та й не тільки для українського, а й для білоруського і російського. У Почаївської лаври своя історія. Частиною цієї історії є перебування монастиря у греко-католицькій церкві.

    Свято-Успенська Святогірська лавра стала лаврою завдяки політичному рішенню, бо у неї немає такої глибокої історії. Є монастирі з більшими шансами стати лаврами. Об’єднання Януковича, Партії регіонів і РПЦвУ фактично створили цей феномен Святогірської лаври. Але це не є великою проблемою, якщо мається на увазі територія лаври. Є питання, пов’язане з подальшим розвитком православ’я і всіх його гілок.

    Держава не втручатиметься, бо не вона займається питаннями об’єднанням церкви. Сама церква має вирішувати це питання. Держава лише може дивитися, як Церква використовує приміщення лавр: чи за призначенням, чи доглядають за історичними будівлями, чи дотримуються законів”, – зазначив релігієзнавець.

    Найсвіжіше

    Популярне