П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    «Екзарх РПЦ в Африці» несе єресь загорнуту в російську обгортку, – релігійний експерт

    Релігійний експерт Олександр Єфременко прокоментував інтерв’ю очільника «африканського екзархату» митрополита РПЦ Лєоніда (Горбачова).  

    Днями очільник «африканського екзархату» РПЦ митрополит Лєонід Горбачов дав інтерв’ю російському церковному каналу «Спас», в якому розповів про перспективи російської місії в Африці, а також відповів на інші запитання. Загалом все інтерв’ю – суцільна російська пропаганда, в якій чітко прослідковуються два головних лейтмотиви: РПЦ – єдина серед усіх Церков захисниця канонів; РФ – єдина у світі захисниця традиційних сімейних цінностей.

    Слухаючи коментарі головного російського «просвітителя» Африки, складається враження, що сам митрополит Лєонід, претендує, чи, можливо, вже виконує роль церковного Жиріновського, або принаймні претендує на посаду головного церковного пропагандиста. Якщо вірити його словам, то все, всі і всюди, що поза Росією, приречені на морально-духовну загибель. І лише Росія – місце спасіння для усього людства.

    Саме РПЦ, за його словами, може захистити канони на вселенському рівні, а отже «не надо стесняться этой вселенскости». Фактично прозвучала нова єресь, загорнута в дешеву російську обгортку, за якою, насправді, ховається банальне бажання влади і першості у Православному світі. Хоча в інтерв’ю московсько-африканський єрарх заперечив такі прагнення РПЦ, зазначивши, що Московський патріархат не бажає бути першим, а хоче бути слугою всім. Проте, наприкінці того ж інтерв’ю, він з радісною посмішкою погодився з тезою від ведучої про Москву – третій Рим.

    У кращому стилі російської пропаганди а-ля Кісєльова, Горбачов розкритикував «загниваючу Європу», Державний департамент США, що намагаються «розділити» Православ’я та «накачивают Украину оружием», а також грецькі Церкви за співпрацю саме з Держдепом. Доволі дивно чути це від російського єрарха, релігійна організація якого тридцять років працювала на розділення українського народу, і яка по вуха втягнута в брудну політичну гру Кремля.

    Особливо цинічно прозвучав меседж про те, що в «ліберальному світі», тобто на Заході, немає ніякої свободи, бо «свобода заканчивается там, где начинается свобода другого человека». І це говорить громадянин країни, в якій переслідується опозиція, де вбивають противників правлячого режиму, де до в’язниці можуть посадити лише за допис у соцмережі!

    Не зважаючи на все це, він далі назвав Росію та РПЦ доволі привабливою, що може бути тим «спасительным кораблем», який повинен дати світові нові перспективи. За його словами, там, де заходить «Россия, Русская Церковь, мы стремимся сделать жизнь людей лучше, чище, сбалансированнее». Кому як не Україні знати, яким «збалансованим» стає життя після приходу Росії, особливо в Крим та на окуповані території Донбасу. Замість «покращення» Росія принесла розруху, страждання, кров, сльози, забрала тисячі життів. І таких випадків в історії, зокрема нашого народу, чимало.

    Проте на цьому брехлива пропаганда не завершилась, і далі російський церковник заявив, що Росія і РПЦ ніколи не займались і не займаються експансією, в тому числі і на канонічній території Александрії. Таке висловлювання – верх російського цинізму! Більше трьох століть РПЦ незаконно утримувала Київську Митрополію, намагаючись знищити усі українські церковні традиції, знущаючись над українськими єрархами, яких забирали з українських земель і засилали в Сибір.

    Окрім цього, Російська Церква безцеремонно свого часу узурпувала Грузію, Польщу, тепер вже, нахабно і свідомо, порушуючи канони Вселенських соборів, вона влізла і до Александрії. До тих місць, де Православ’я існувало у той час, коли на території Москви було суцільне болото, а самих росіян взагалі не було!

    Чи відомо це митрополиту Лєоніду? Безумовно, що так, адже сам він упродовж тривалого часу був представником РПЦ при Александрійському патріархові. Та це не завадило йому сказати, що «Нельзя говорить, что Александрийский патриархат там ничего не делал». Таке висловлювання – це лише прояв блюзнірства. Александрійська Церква заснована ще апостолом Марком у І-му столітті. Саме в Александрії, стараннями преподобного Антонія Великого, зародилось чернецтво, ця Церква дала світу незліченну кількість святих, захисників і вчителів Православ’я, серед яких Афанасій Александрійський, ревний борець з аріанством, та інші. Тепер же Лєонід Горбачов, разом зі своїми підопічними, вирішив спасати Александрію від наслідків розколу! Все це виглядає доволі безглуздо.

    Смішно звучать його заяви про збільшення кількості віруючих, яких вже налічується «сотні тисяч». І це в той час, коли самих кліриків, які перейшли до РПЦ, за даними самого ж Горбачова, нараховується всього 150! Тобто, за майже місяць, від часу утворення «екзархату», кількість священиків збільшилась зі 102 до 150 чоловік, тобто на 48 осіб. Якщо вірити словам Горбачова, з кожним таким кліриком приходить від 500 до 1000 вірян, що є відвертою брехнею.

    Проте дивують не цифри, а те, звідки взагалі могли взятись ці сотні тисяч вірян? Адже центр цього «екзархату» знаходиться в Москві, а сам його очільник ще жодного разу не відвідав Африку. Нагадаю, що жодного замісника Горбачову, чи хоча б африканського благочинного, РПЦ не призначала. Хто ж займається таким просвітництвом, що в такі рекордні терміни навертає до РПЦ стільки людей, скільки не зміг навернути навіть апостол Петро у день зішестя Святого Духа?

    Звідки ж беруться ці люди? Імовірно, вони лише в фантазії та уяві самого африканського «екзарха». Хоча для будь-кого, хто розуміє стан справ Православ’я в Африці стає зрозумілим, що це лише відверта неправда, яку митрополит Лєонід, промовляє навіть не червоніючи.

    Ще більш безглуздо прозвучали його спростування про рівень прийнятих кліриків. Так, за словами Горбачова, усіх священників вони перевіряють і в них «нет случайных людей». Виникає логічне питання: чому ж тоді досі РПЦ не показала цих кліриків? Чому сам митрополит Лєонід не зустрівся зі своїм африканським підлеглим духовенством, хоча б в режимі онлайн? Не звершив з ними та сотнями тисяч віруючих спільну Літургію, на якій би всі радісно викликували б многа літа «вєлікаму гаспадіну і атцу нашему Кірілу»? Та й взагалі, чому самі ці клірики не прибули в Москву перед утворенням «екзархату»? Адже досі чутно лише про якихось невідомих кліриків, число яких щодня зростає, але яких ніхто і ніколи не бачив, включно зі самим очільником африканського «екзархату». Чудеса та й годі.

    Таким чином усе, що наговорив африканський «екзарх» – лише свідома брехня, якою Горбачов і його колеги намагаються замилити очі простим довірливим бабцям-клікухам. Адже людина зі здоровим глуздом ніколи у цю нісенітницю не повірить! З такими темпами митрополит Лєонід в майбутньому може стати достойним конкурентом для провідних російських пропагандистів на кшталт Кісєльова, Скабєєвої та Соловйова. Шкода, що людина, яка надягла на себе чернечі одежі, і давала обітницю нести правду та істину, так відверто бреше! Чи зможе така організація, яка будує все на неправді проіснувати довго? Думаю відповідь очевидна…

    Найсвіжіше

    Популярне