Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Румунії помолився за національну єдність Румунії

    Патріарх Румунії Даниїл у понеділок відслужив службу Te Deum у патріаршому соборі в Бухаресті з нагоди 163-ї річниці Союзу румунських князівств. На завершення богослужіння патріарх нагадав, що 24 січня 1859 року на знаменитому митрополичому пагорбі, в будівлі Валаської митрополії, відбулось засідання Виборчих зборів Мунтенії, які обрали молдавського князя Олександра Іоанна Куза князем Валахії.

    «Перед виборами члени Виборчих зборів вони присягнули на Святім Євангелії і Святім Хресті перед іконою Пресвятої Трійці, що голосуватимуть за Союз румунських князівств», – сказав патріарх Румунії 24 січня, цитує orthodoxtimes.com

    «Сьогодні, на богослужінні у Патріаршому соборі, ми помолилися до Пресвятої Трійці, вічного Джерела єдності та єдності, щоб допомогла нам зберегти і надовго плекати національну єдність, мирне співіснування та гідну співпрацю з іншими народами для добробуту румунського народу і Румунії», – зазначив патріарх Даниїл.

    У заході взяли участь представники державної влади, зокрема міністр національної оборони Василе Дінку та держсекретар у справах релігій Віктор Опаскі.

    У своїй промові патріарх Румунії підкреслив істотний внесок Церкви в процес, який завершився Союзом румунських князівств: «Через єрархів, священиків, ченців і мирян-богословів Румунська Православна Церква внесла свій внесок у цей фундаментальний акт нашої історії як у Молдавії, так і у Волощині».

    24 січня 1859 року сучасники назвали «Великим днем ​​століття», – згадував Патріарх Даниїл, додавши, що вони розуміли, що Союз румунських князівств є наріжним каменем нової румунської унітарної держави.

    «Я часто заявляв, що Союз від 24 січня 1859 року слід вважати “Основним Союзом”, а не “Малим Союзом”, оскільки він був основою для утворення Румунської унітарної держави в 1862 році під назвою “Румунія”».

    «Це свято є днем, у який ми дякуємо Богу та з вдячністю вшановуємо всіх тих, хто вніс свій внесок у Союз румунських князівств, таким чином показуючи важливість нашої єдності та національної гідності в контексті теперішнього та майбутнього міжнародного співробітництва», – зауважив Румунський патріарх.

    Після подяки відбулося покладання вінків до пам’ятника князю Олександру Іоану Кузі біля патріаршого собору.

    24 січня 2022 року в усіх церквах Румунського Патріархату відбулася служба Te Deum. Дзвони всіх церков дзвонили протягом однієї хвилини.

    Найсвіжіше

    Популярне