Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Сьогодні іменини у Григоріїв: У ПЦУ розповіли про святих з таким ім’ям

    До сонму святих землі української належать чимало праведників, які багато і самовіддано працювали для свого народу й заслужили на його пошану. Сьогодні Українська православна церква (ПЦУ) вшановує пам’ять одразу двох преподобних Григоріїв – обоє вони послужили народу своїми вчинками та чудесами, стали взірцями праведності та безкорисливості.

    Про це йдеться в дописі Православної церкви України у Фейсбук.

    Преподобний Григорій Чудотворець ніс своє служіння у молитві та праці в Києво-Печерському монастирі в ХІ столітті. Він прийняв постриг у 1064 році від преподобного Феодосія Печерського й у духовному житті досягнув таких успіхів, що міг творити чудеса і бачити майбутнє. Він не набував багатств, і найбільшим матеріальним скарбом в його келії були книги. З житія святого знаємо, що навіть ними від ладен був пожертвувати заради допомоги людям. І навіть тих, хто чинив з ним несправедливо, намагався обікрасти чи якось нашкодити йому, він жалів і благословляв.

    Преподобний Григорій, затворник Києво-Печерський, жив трьома століттями пізніше, й особливо відзначався суворим дотриманням посту. Він харчувався в основному сирими овочами та травами, пив джерельну воду, а ночі проводив у безперервній молитві. За це він сподобився від Господа дару чудотворення, і, коли до нього приходили хворі й немічні, то вони отримували зцілення.

    Житія святих Григоріїв свідчать нам, що Господь не лишає без уваги праведність і смирення та надає праведникам благодатні дари. Адже людина праведна й жертовна не скористається такими дарунками на зло, але примножить добро, — зауважують у Православній Церкві України.

    «Тож нехай приклад преподобних Григорія Чудотворця і Григорія Затворника надихає нас чинити справедливо та виховувати в собі чесноту смирення. “Ходи шляхом добрих і тримайся стежок праведників, бо праведні будуть жити на землі, і непорочні будуть перебувати на ній” (Притч. 2: 20-21)», – підсумували в ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне