П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ стала відповідачем у резонансній судовій справі щодо незаконного продажу ділянки землі комерційним структурам

    У Росії розпочався гучний судовий процес навколо елітної ділянки землі в центрі міста Ярославль площею кілька гектарів, яку Російська православна церква отримала як подарунок у 2018 році після відповідного розпорядження мера міста.

    Нагадаємо суть справи. Ділянка розміром 12338 квадратних метрів до 2017 року перебувала у власності міста, ринкова вартість об’єкту складала понад 45 мільйонів рублів. У 2016 та 2017 роках ділянку тричі виставляли на аукціон, однак бажаючих придбати її не віднайшлось.

    Після цього, відбувся фантастичний сценарій реалізації масштабного бізнес-проєкту з мінімальними витратами. Тогочасний мер міста Ярославль Владімір Слєпцов, під приводом необхідності розвитку території та за умови відсутності на неї покупця, фактично подарував вказану ділянку Російській православній церкві.

    Фото: Єлєна Вахрушева / 76.ру

    Однак згодом, за загадкових обставин, ділянка перейшла з власності єпархії РПЦ у власність компаній “Локотранс” та “Калузький домобудівний комбінат”. У підсумку місто задурно втратило ділянку землі вартістю 45 мільйонів рублів, а нові власники отримали необхідну площу для будівництва багатоквартирних будинків.

    Після розголосу ситуації, містобудівна рада Ярославля 1 жовтня 2021 року прийняла рішення про відмову забудовнику у переводі землі до зони забудови житловими будинками.

    Своєю чергою, Слідчий комітет Російської Федерації розпочав кримінальне провадження за статтею “Перевищення посадових повноважень” за фактом безоплатної передачі у власність РПЦ елітної ділянки землі на узбережжі Волги, що перебувала у муніципальній власності міста Ярославль.

    21 січня 2022 року Credo press, з посиланням на росЗМІ повідомляє, що прокуратура провела перевірку законності продажу землі єпархією РПЦ і виявила порушення чинного законодавства, згідно якого земельні ділянки, що перебувають у муніципальній власності, можуть бути передані релігійним організаціями виключно для власного користування чи благодійного призначення.

    Таким чином, відповідачем за позовом прокуратури стала Ярославська єпархія РПЦ, а в якості третій осіб виступають добросовісні набувачі земельної ділянки. Наступне засідання суду призначене на 2 березня 2022 року.

    Найсвіжіше

    Популярне