Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Активність РПЦ та ПВК Вагнера сприяють поширенню екстремізму на африканському континенті

    Дипломати держав Заходу висловили занепокоєння з приводу поширення екстремістських угруповань в Західній Африці та Сахелі (регіон тропічної савани в Африці, що є своєрідним переходом між Сахарою і південними землями континенту і простягнувся на 3900 км від Атлантичного океану на заході, до Червоного моря).

    На думку експертів, регіон наближається до переломного моменту, який може мати катастрофічні наслідки для всього континенту, пише “Голос Америки”.

    “Зростання насильницького екстремізму та погіршення гуманітарної ситуації в Сахелі загрожують майбутньому всього африканського континенту і всіх нас. Це настільки високі ставки, наскільки це можливо”, – розповів про поточну ситуацію посол Європейського Союзу в США Ставрос Ламбрінідіс.

    Таку ж думку висловив і заступник помічника держсекретаря США Майкл Гонсалес: “Не зважаючи на десятиліття активних міжнародних інвестицій, регіон продовжує рухатись в неправильному напрямку”, – запевнив він.

    “Озброєні групи продовжують розширювати свою присутність, а також свої можливості і присутність”, – додав Гонсалес.

    Та найбільше занепокоєння дипломатів та експертів викликає ситуація в Малі, де зростає активність терористичних угруповань “Ісламська держава” та “Аль-Каїда”. Окремим фактором, який ускладнює ситуацію в країні, є рішення влади Малі залучити найманців приватних військових компаній Вагнера – структур “кухаря” Владіміра Путіна Євгєнія Прігожина, – для посилення власних сил безпеки.

    І хоча уряд Малі відкидає такі звинувачення, у Міністерстві оборони США називають такий стан справ тривожним.

    “Враховуючи послужний список групи Вагнера, будь-яка роль підтриманих Росією сил групи Вагнера в Малі, імовірно, погіршить і без того хитку та нестабільну ситуацію”, – заявили у відомстві.

    У розрізі вказаного, варто нагадати про посилення Росією власної присутності на африканському континенті шляхом утворення антиканонічного “екзархату” Московського патріархату в Африці.

    Як розповідав раніше релігійний експерт Олександр Єфременко, території, які підпали під “канонічну відповідальність” РПЦ в Африці обрані не випадково. Моспатріархат створить єпархіальні центри безпосередньо на місцях баз ПВК Вагнера в Африці.

    “РПЦ має намір прив’язати новостворені єпархії до структур Євгенія Прігожина – баз ПВК Вагнера в Африці, що дасть РПЦ доступ до місцевої влади, фінансового потоку та фізичну безпеку”, – йшлось в дописі Олександра Єфременка.

    І хоча на цей час РПЦ можна звинуватити хіба що у вторгненні на канонічну територію Александрійського Патріархату – африканський континент, то у майбутньому, тісна співпраця РПЦ зі структурами Прігожина в Африці може забезпечити Російській Церкві статус співучасника поширенню екстремізму на континенті. А це вже абсолютно інший рівень міжнародно-правової відповідальності.

    Найсвіжіше

    Популярне