П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Синод Вселенського патріархату канонізував екзарха Київської митрополії у лику святих

    Священний Синод Вселенського Патріархату канонізував покійних Вселенських патріархів Кирила I Критського (Лукаріса) і святого Кирила VI Фракійця.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com

    Кирило (Лукаріс) це видатний діяч Православної Церкви, протосинкел Александрійського патріарха, Александрійський (1602-1621 рр.) і Константинопольський (1621-1638 рр.) патріарх, учасник православного Берестейського собору 1596 р., після 1596 р. – один із трьох екзархів Київської Митрополії, мученик за віру, – пише історик Андрій Смирнов.

    Життєвий шлях Кирила (Лукаріса) був тісно пов’язаний з українськими землями. Відомо, що він упродовж 1594–1600 рр. (із перервами) був ректором Острозької академії та викладав грецьку мову. Він, як тоді велося, давав приватні лекції обдарованим учням. Можливо Кирило навчав в Острозі Мелетія Смотрицького латинської і грецької мов. Уперше про ректорство грека в Острозі написав польський хроніст А. Венгерський в книзі «Systema historico-chronologicum ecclesiarum Slavonicorum», виданій 1652 р. в Утрехті. Але не відомо з яких джерел він почерпнув цю інформацію. Якщо грек і був очільником Острозької академії, то не довго: під час першої подорожі він проводив більшість часу в інших місцях, а другий візит був вельми короткий.

    Кирило VI (1769 – 1821) — був патріархом Константинопольським (1813–1818). Під час повстання за незалежність Греції турки його повішали в Константинополі.
    Тіло Кирила висіло на воротах митрополії три дні, а потім було викинуто до річки Маріца (Еврос). Воно було знайдено селянином та поховано у дворі будинку в селі Пітіон у номі Еврос.

    Найсвіжіше

    Популярне