П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    США занепокоєні тим, що Москва намагається скасувати історичне надання Томосу ПЦУ

    Посол США у Греції і експосол США в Україні Джеффрі Пайєтт висловив занепокоєння діями Москви в тих країнах, де більшість населення є православними. Росія намагається розпалити нестабільність в країнах, де більшість є православними, зокрема хоче скасувати історичне надання Томосу ПЦУ — заявив посол США.

    «…Сполучені Штати залишаються занепокоєними тим, що Москва продовжує намагатися розпалити нестабільність і підірвати суверенітет незалежних націй де  більшість людей є православними, включаючи її зусилля скасувати історичне надання Вселенським патріархом Томосу Православній Церкві України. Наша власна комісія США з питань міжнародної релігійної свободи назвала Росію “країною, яка викликає особливе занепокоєння” через систематичні, постійні та кричущі порушення релігійної свободи», – сказав Пайєтт на 3-й Міжнародній конференції з релігійної дипломатії. 

    Посол США у Греції також зацитував слова держсекретаря США Ентоні Блінкена:«у 2014 році український народ обрав собі демократичне та європейське майбутнє. Росія відповіла вторгненням в Україну. Відтоді Росія окупувала територію України в Криму та організувала війну на сході України – з довіреними особами, які вона веде, навчає, постачає та фінансує – у результаті чого загинули майже 14 000 людей та силою перекроїли кордони України. Окрім військової агресії, Москва також працювала над підривом демократичних інститутів України. Вона втручалася в українську політику та вибори; вона заблокувала енергетику та комерцію, щоб залякати своїх лідерів і тиснути на громадян; вона використовувала пропаганду та дезінформацію, щоб посіяти недовіру; і вона розпочала кібератаки на критичну інфраструктуру країни».

    Також Джеффрі Пайєтт нагадав, як минулого тижня Православна Церква України відзначила трирічну річницю отримання Томосу про автокефалію від Вселенського патріарха Варфоломія. Посол США у Греції нагадав про візит держсекретаря США Ентоні Блінкена в Україну.

    «…секретар Блінкен зустрівся з митрополитом Епіфанієм і обговорив Томос під час візиту у Михайлівській. Секретар підтвердив право України на свободу віросповідання як основне право людини, а митрополит Епіфаній висловив занепокоєння щодо порушення релігійної свободи на окупованих територіях Донецька, Луганська та підконтрольного Росії Криму. Знову минулого тижня у Вашингтоні секретар Блінкен публічно і рішуче звернувся до питання про порушення Росією українського суверенітету та територіальної цілісності», – сказав він. 

    Пайєтт зазначив, що через важливість подій в Україні і агресію Росії, ці питання також займали чільне місце в розмовах Вселенського патріарха із Блінкеном у Вашингтоні.

    Найсвіжіше

    Популярне