Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    На політичному та релігійному підґрунті Кремль переслідує 130 українців, – омбудсменка Людмила Денісова

    12 січня у нашій державі відзначається День українського політв’язня. Започаткований на противагу репресіям і жорстокості радянського режиму, у сучасній історії України цей день набув нового змісту, адже російська влада продовжує ув’язнювати українців і кримських татар, які виступають проти окупаційної влади та агресії Кремля.

    Про це написала уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова на власній сторінці у Фейсбук.

    “РФ за політично-релігійними вмотивованими звинуваченнями переслідує 130 громадян України, з яких 121 перебуває в ув’язненні, у тому числі 2 жінки (15 – в тимчасово окупованому Криму, 106 – на території Російської Федерації) та 9 осіб позбавлені права на свободу пересування. 76 осіб вже засуджено на тривалі терміни, решта – 45 осіб перебувають під судом і слідством”, – повідомляє Денісова.

    Омбудсменка нагадала, що серед ув’язнених – багатодітні батьки, люди з тяжкими захворюваннями, громадські журналісти та правозахисники, а у родинах українських політв’язнів Кремля залишилися без батьківської опіки та уваги 207 неповнолітніх дітей.

    “Нехтуючи міжнародним гуманітарним правом, у незаконному ув’язненні продовжують порушуватися права українських громадян: на справедливий судовий розгляд, ефективний засіб правового захисту, свободу та особисту недоторканність, надання медичної допомоги, на свободу віросповідання”, – додала вона і запевнила, що захист прав громадян України та їхнє звільнення залишається пріоритетом і спільним завданням усіх органів влади та міжнародної спільноти.

    Нагадаємо, 12 січня 1972 року у Львові та Києві почались арешти талановитих істориків, публіцистів, літераторів, які виступали за українську незалежність. Серед них: Василь Стус, Стефанія Шабатура, В’ячеслав Чорновіл, Михайло Осадчий, Іван Світличний. Арешти тривали три дні. Всіх затриманих звинуватили в антирадянській пропаганді та агітації, а проти багатьох із них навіть сфабрикували звинувачення в різних кримінальних злочинах. Майже всі вони отримали максимально суворі покарання.

    Саме тому 12 січня в Україні вшановують пам’ять всіх політичних в’язнів, які боролися за незалежність своєї держави та відстоювали свої права.

    Найсвіжіше

    Популярне