П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Пам’ятник останньому імператору Росії Ніколаю Кривавому спричинив конфлікт між комуністами та РПЦ

    Російська православна церква виступила з ініціативою звести у центрі російського міста Владімір пам’ятник останньому російському імператору Ніколаю ІІ, який у народі має прізвисько Кривавий. І майже одразу пропозиція зустріла спротив населення, який очолили місцеві комуністи.

    Відомо, що пропозицію вперше озвучив настоятель церкви Трійці Живоначальної священник Російської православної церкви Євгєній. Клірик особливим чином шанує скандальну постать російського правителя і приділяє чималу увагу справі увіковічнення його історичних “подвигів”.

    Виконати замовлення РПЦ з виготовлення монументу зголосився парафіянин вказаного храму – скульптор Ілья Шанін. Він вже виготовив макет пам’ятника з глини. Згідно задуму, фігура кривавого імператора буде виконана з бронзи і матиме 125 сантиметрів заввишки. Встановити монумент планують ліворуч від входу до церкви Трійці Живоначальної.

    Настоятель храму священник Євгєній оголосив збір коштів на виготовлення монументу. Повідомляється, що роботи вартуватимуть 1,5 мільйони російських рублів.

    Обласна організація комуністичної партії Росії висловила своє обурення з приводу намірів священника РПЦ.

    “Автори ініціативи пропонують поставити пам’ятник царю, який втопив у крові першу російську революцію, режим якого організував криваву неділю – масовий розстріл беззбройних робітників в Петербурзі, втягнув Росію в дві кровопролитні, програшні і непотрібні війни, внаслідок яких російський народ зазнав втрат і страждань”, – цитує видання “Томикс” заяву Бюро обкому партії.

    У зв’язку з тим, що намір встановити пам’ятник у 2022 році, коли виповнюється сто років від дня утворення Совєтського Союзу, комуністи назвали ініціативу РПЦ цинічною.

    “Установка в цей рік пам’ятника невдасі-царю, виглядає як блюзнірство та знущання не лише над здоровим ґлуздом, але й над народом-переможцем”, – заявляють місцеві комуністи.

    Тож наразі Владімірская і Суздальська єпархія РПЦ та комуністи Владімірської області сперечаються стосовно того, хто з них є більшим ревнителем скрєп та “героїчної” історії Росії. А доля пам’ятника останньому імператору Ніколаю ІІ Кривавому, наразі, лишається невідомою.

    Принагідно нагадаємо, шанований і канонізований в Росії Ніколай ІІ Романов Кривавий свого часу зробив ставку на жандармський репресивний апарат, політичні провокації та репресії. Період його правління пройшов під аккомпанемент створення проурядових “чорносотенних” організацій та провокації єврейських погромів.

    14 травня 1896 року Ніколай ІІ був коронований в Успенському соборі Московського кремля. На честь цієї події були організовані урочистості, а також запланована роздача продуктових пайків для простого люду. Під час тисняви за офіційними даними, загинуло близько 1400 чоловік, проте в реальності жертв було значно більше.

    Не зважаючи на прохання скасувати святкування, Ніколай ІІ поїхав на бал, який відкривав разом з графинею Монтебелло. За свою поведінку його стали називати “Кривавий”.

    Підтвердив своє прізвисько останній цар Росії під час подій “кривавої неділі” – трагедії 9 січня (за старим стилем, 22 січня за новим) 1905 року у Санкт-Петербурзі. У цей день була розстріляна кількатисячна мирна демонстрація робітників, що йшли до імператорських палат з наміром вручити петицію з проханням поліпшити умови життя.

    Найсвіжіше

    Популярне