Понеділок, 22 Квітня, 2024
Бiльше

    Чудеса віри від Моспатріарха: Все духовенство, яке у Надвечір’я Різдва співслужило очільнику РПЦ, зобов’язали носити маски

    6 січня у Надвечір’я Різдва Христового очільник Російської православної церкви патріарх Кіріл (Гундяєв) очолив богослужіння у храмі Христа Спасителя. Трансляцію святкової Літургії здійснював російській “Первый канал”.

    Під час перегляду трансляції кидається у очі, що весь клір Московського патріархату, за винятком російського першоєрарха, служить у захисних медичних масках. Чи були такі серйозні заходи продиктовані вимогою співробітників Федеральної служби охорони РФ, які опікуються безпекою Моспатріарха, чи це була особиста вказівка патріарха Кіріла (Гундяєва), наразі, не відомо.

    Водночас, не виникає жодного сумніву, що такі безпрецедентні заходи у російських храмах неухильно виконуються виключно у разі відвідування культових споруд особисто предстоятелем РПЦ. Всі без винятку сили скеровані на збереження здоров’я першоєрарха.

    З іншого боку, такі серйозні для духовенства РПЦ обмеження викликають щонайменше подив. Адже сам Моспатріарх Кіріл (Гундяєв) запевняв, що що імовірність зараження коронавірусом у церквах і храмах мінімальна. В той же час інший архієрей РПЦ митрополит Омський і Тарський Владімір (Ікім) взагалі проголосив храми “вільними від ковіду”, заявивши, що зараження коронавірусом у храмах не можливе взагалі.

    Поза тим бачимо, як вакцинований російським Спутніком Моспатріарх Кіріл (Гундяєв) демонструє непохитну віру у ефективність захисної маски та добре усвідомлює свою вразливість перед вірусом Covid-19. В той же час, відсутність віри у власні слова про мінімальну імовірність зараження коронавірусом у храмах, як і відсутність віри у особливий, молитовний захист від смертельного недугу, як бачимо, не особливо бентежить ані патріарха Кіріла (Гундяєва), ані вірян Російської православної церкви.

    Принагідно нагадаємо, починаючи з жовтня 2020 року патріарх Кіріл (Гундяєв) дотримується режиму суворої самоізоляції. Російський першоєрарх практично весь час перебуває у обителі на честь Алєксандра Нєвского, відомої як об’єкт “Скит”, що перебуває під охороною ФСО РФ.

    Моспатріарх практично не відвідує публічні богослужіння та не здійснює візити до єпархій, не зважаючи на той факт, що 2 березня 2021 року Московська патріархія повідомила про успішну вакцинацію першоєрарха.

    Найсвіжіше

    Популярне