Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Розколу в православному світі немає. Є РПЦ, яка розірвала стосунки з Вселенським Патріархатом, – митрополит Епіфаній

    Реакцію Російської православної церкви на Томос, наданій Православній церкві України аж ніяк не можна назвати розколом у світовому православ’ї. Про це в інтерв’ю “РБК-Україна” розповів предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

    “Як такого розколу в православному світі немає. Є РПЦ, яка розірвала стосунки з Вселенським Патріархатом. Інші Церкви, які певною мірою підтримують РПЦ, цього не зробили, та ж сама Сербська православна церква. Це хіба що умовно можна поділити Церкви на певні два табори”, – зауважив Його Блаженство.

    “Є кілька Церков, які певною мірою тяжіють до РПЦ, так вже склалося історично. Частково Грузинська церква, Польська церква, Церква Чеських земель і Словаччини, Сербська православна церква мають історично хороші стосунки із РПЦ. Але якщо Українська церква буде єдиною і сильною, то в православному світі запанує мир”, – зауважив митрополит Епіфаній і додав, що диптих Православних церков склався історично, і в ньому перше місце посідає Вселенський патріархат, як було визначено на Четвертому Вселенському соборі 451 року.

    Предстоятель ПЦУ нагадав, що Москва намагається змінити такий стан речей виключно на підставі того, що вони вважають себе чисельно найбільшою Церквою у православному світі. Але це не означає, що вони будуть першими. Вони ніколи цього не досягнуть.

    “Так. Вони цю думку не полишають. А зараз, якщо вони повністю втратять Українську церкву, то ніколи не зможуть претендувати на цю першість. Вони є такими великими саме завдяки Українській церкві, без неї вони втрачають практично половину”, – підсумував митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне