П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Вашингтоні та Нью Йорку відбудуться заходи на честь 100-річчя від першого виконання “Щедрика” в США

    В Сполучених Штатах Америки заплановане проведення заходів на честь 100-річчя від першого виконання “Щедрика” в країні. Очікується, що урочистості пройдуть у Нью Йорку та Вашингтоні.

    Про це розповіла Надзвичайна та Повноважна Послиня України в США Оксана Маркарова в “Суботньому інтерв’ю” “Радіо Свобода”.

    Розповідаючи про неймовірну історію пісні, Маркарова назвала “Щедрик” не лише найпопулярнішою різдвяною піснею, а й прикладом культурної дипломатії.

    “Хор, який виконував у США “Щедрик”, поїхав саме з місією культурної дипломатії – через пісні доносити інформацію про молоду українську державу, яка здобула свою незалежність у 1918 році, але, на жаль, не втримала її тоді, хор опинився у США, коли повертатися було вже нікуди. І у США були написані нові слова для “Щедрика” англійською мовою. І буде 100 років, коли в Нью-Йорку було вперше виконано цю пісню, яка за ці 100 років захопила серця”, – зауважила Оксана Маркарова.

    Очікується, що до організації святкування та проведення урочистих заходів долучиться перша леді України Олена Зеленська.

    “Ми будемо дуже активно святкувати. Перша леді також долучається до цього процесу. Вона активно опікується культурною дипломатією. Зараз плануємо багато подій у Вашингтоні, Нью-Йорку, розглядаємо деякі креативні музичні батли”, – поінформувала Послиня.

    Олександр Кошиць зі своїми хористами під час закордонної подорожі. Фотографія періоду 1922-1924 років
    Олександр Кошиць з хористами під час закордонної подорожі. Фото періоду 1922-1924 років (взято з “Радіо Свобода”)

    Нагадаємо, “Щедрик” – всесвітньо відомий твір для хору українського композитора Миколи Леонтовича, який був створений на початку ХХ століття. Після гастролей хору Олександра Кошиця в країнах Європи у 1919 році (Чехословаччина, Австрія, Швейцарія, Франція, Бельгія, Нідерланди, Велика Британія, Німеччина, Польща, Іспанія) та в Сполучених Штатах Америки у 1922 році, “Щедрик” став знаним не тільки в Україні, але й у всьому світі.

    У 1921 році український хор Олександра Кошиця вперше в Америці виконав відому колядку в “Карнегі-Гол”. На цьому концерті був присутній відомий американський музикант українського походження Пітер Вільховський, який пізніше написав англомовну версію української колядки “Carol of the Bells”.

    Сьогодні “Carol of the Bells” є однією із найпопулярніших різдвяних пісень у світі. Його можна почути в усіх куточках світу англійською, німецькою, іспанською, японською та іншими мовами.

    Найсвіжіше

    Популярне