Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    У Бога всі обіцянки будуть виконані і це спонукає нас довіряти Йому – проповідь екзарха Вселенського патріарха у другий день нового року

    2 січня, у другий день нового року, екзарх Вселенського патріарха єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) в Андріївській церкві звершив Божественну літургію. Про це інформує місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні» у Фейсбук.

    Розмірковуючи над родоводом Ісуса Христа, єпископ Михаїл звернув увагу на те, що в ньому є люди із різних національностей, адже Господь приймає всіх, а поділ існує лише в людей. Архієрей пояснив, що Господь поступає завжди так, як буде найкраще для людського спасіння і щоб не порушити свободу волі людини. Щоб людина сама зрозуміла що відбулось, потрібен був великий відрізок часу.

    «Однією з необхідностей для християнина є постійне вивчення Священного Писання. Ми з вами бачимо, що Священне Писання Старого і Нового завітів є однією книгою. Так, Старий Завіт вже відійшов, вже він не актуальний, для нас важливий Новий Завіт. Проте ці два Завіти поєднані. Історично так склалось, що у Священному Писанні міститься і перепис населення старого Юдейського народу і частина цього перепису увійшла в Новий Завіт», – мовив єпископ Михаїл.

    Він звернув увагу на те, що у Біблії міститься родовід Ісуса Христа від Адама. Перераховуються всі пращури Господа нашого Ісуса Христа, до Його названого батька Йосифа.

    «Ми, читаючи родовід Ісуса Христа, бачимо дивну річ. Там були не тільки юдеї, там були різні люди. Але вони також знаходяться в цьому родоводі. В чому ж справа? А саме цим Господь показує, що він приймає всіх людей. Приймає всіх без виключення. Поділ відбувається тільки з людської сторони. Коли ми поділяємо людей на обраних і не обраних, на першорядних і другорядних. А Господь приймає всіх. Кожна людина для нього як єдина. І для кожної людини Він втілився на цій землі. І для того, щоб показати, що Господь Ісус Христос – це дійсно обіцяний Месія, в Євангелії поміщений Його родовід», – йшлось на проповіді патріаршого екзарха.

    «Тобто ми бачимо, на свідченні цього Євангельського тексту про те, що ніяке слово у Бога не буває невиконане. Все що Господь сказав справджується в той чи інший спосіб, але в потрібний час. І це спонукає нас довірятись Богу, адже звісно ми люди, якщо щось запланували, ми намагаємось це втілити чи справдити в життя якомога скоріше. І якщо це не вдається – ми сумуємо, ми і на Бога жаліємось, кажучи: “Господи чому Ти не допоміг мені?”. Але ми бачимо, що Господь дивиться на історію, дивиться на людство трошки по іншому. В Нього все що заплановане завжди справджується у потрібний час. Він нікуди не поспішає. Для Нього головний результат. І нам треба навчитись цьому, що не завжди те що ми запланували, можливо воно і вірне, не завжди корисне для нас, але якщо ми докладаємо зусиль з Божою допомогою воно справдиться, якщо воно потрібне для нашого спасіння», – підкреслив єпископ Михаїл.

    Преосвященнійший владика зазначив, що спасіння людству довелось чекати багато століть. Навіть коли Господь віддалив Адама і Єву з райського суду — Він все одно не образився на них і не покинув, а поступив так, як було необхідно для їх спасіння.

    «Хто читає богословські твори може дізнатись чому Господь саме так поступив. Чому було необхідно людей вислати з едемського саду. Чому не можна було зразу просто пробачити і поселити їх далі», – пояснив архієрей.

    Далі єпископ Михаїл розповів, що таким чином Господь виховує людину. А це підкреслює для нас з вами іще один важливий аспект. Наскільки Господь поважає свободу волі людську.

    «Господь дає нам можливість бути співучасниками у своєму духовному зростанні, у своєму шляху до Бога. Для спасіння людства знадобилось багато століть не тому, що Господь не міг це зробити одразу — міг. А тому, що люди мали прийти до усвідомлення того, що сталось і що без Бога вони не можуть нічого. Саме для того була дана обіцянка ще Адаму, коли його висилали з едемського раю. Саме тому були послані пророки, які пророкували про прихід Спасителя і про місце його народження, про Його життя, страждання, про Його смерть і викуплення роду людського, тому що у Бога все відбувається в потрібний і запланований час. Саме час і обставини які ми не знаємо, але вони навчають нас довіряти Богу, бачачи, що Господь не покинув, Господь не залишив свого творіння, але постійно піклувався про те, щоб виконати план зі спасіння людства», – наголосив екзарх Вселенського патріарха.

    Єпископ Команський припустив, що якби людина не згрішила, то спосіб спасіння людства міг бути іншим, але мета і кінцевий результат був би однаковим – це обоження людини, приведення її до Бога.

    «Отже, читаючи Священне Писання, як Старий Завіт, так і Новий Завіт, постараймося пам’ятати, що це не тільки навчання для нас про історію спасіння людства, але і навчання для нас, як довіритись Богу. Адже дуже часто буває важко зрозуміти, що не все те що ми запланували, воно йде нам на користь. Не все що ми намагаємось зробити якомога скоріше відбувається у потрібний час, навіть якщо воно корисне. Але коли ми, читаючи Священне Писання від Старого Завіту через Новий, бачимо, що Господь постійно піклується про спасіння кожного з нас, це повинно навчити нас принаймні довірятись Богу. Принаймні не жалітись, якщо у нас щось не виходить. Принаймні не ображатись на Нього і не сваритись з Ним. Коли через власні помилки, щось іде не так у нашому власному житті. Довіряймо Йому. Пам’ятаймо, що Він прийшов заради нас. Він постраждав заради нас. Христос Спаситель розіп’явся заради нас з вами, саме для того, щоб всіх привести до Небесного Батька. І це єдина мета Його приходу, щоб спасти, нікого не залишити і всіх привести до спасіння і єднання з Небесним Отцем», – підсумував єпископ.

    Наостанок він закликав попросити у Господа у ці передріздвяні дні, щоб Бог допоміг нам усвідомити Його велику милість і жити згідно з цим. Щоб Бог допоміг нам виправляти своє життя і завжди мати упевнену надію на Нього, що Він веде нас найкращим для нас шляхом до спасіння.

    Найсвіжіше

    Популярне