П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Співати, молитись, святкувати: UA: КУЛЬТУРА покаже концерти на фронті у фільмі «Вертеп»

    Суспільний телеканал UA: КУЛЬТУРА покаже документальний фільм “Вертеп” про новорічні свята воїнів на Донбасі 31 грудня о 22:35.

    Про це повідомляє Суспільне.

    У фільмі капелан, священник Православної церкви України Дмитро Поворотний запрошує музикантів з гітарами проїхатися військовими дислокаціями на Донбасі. Разом з капеланом та музикантами їде знімальна група UA: КУЛЬТУРА.

    “Ми “запалили” в бойовому підрозділі ЗСУ, в храмі святителя Миколая і в підрозділі, воїни якого повертають наших полеглих героїв додому! Ми говорили, молилися, співали, сміялися і сумували… Ми привезли їм тепло і затишок рідного дому, а у них взяли впевненість у перемозі!”, — прокоментував Дмитро Поворотний.

    Увесь музичний тур на чолі з капеланом відбувається за один день.

    “Незважаючи на те, що ми показуємо лише один день, до того ж зимовий, тобто, такий, що має бути коротким, для наших героїв він видався неймовірно довгим: вони відпрацювали три концертні виступи в різних частинах Донецької області”, — розкриває деталі зйомок головний режисер UA: КУЛЬТУРА Владислав Васильченко.

    За його словами, організація концертів для бійців — дуже важлива, але насправді лише частина волонтерської діяльності капелана.

    “Вперше я дізнався про отця Дмитра у 2015 році з сюжету теленовин, де показали, як він перетинає лінію розмежування, аби забрати тіла загиблих українських воїнів з окупованої території”,— розповів режисер.

    Васильченко з 2014 по 2016 рік воював у складі добровольчого батальйону і це певним чином вплинуло на нього.

    “За іронією долі, це був маршрут дорогами й містами, з яких почалося моє знайомство з війною у 2014 році, тому на особистому рівні зйомки цього фільму — дуже щемкий і важливий досвід. Украй незвично було їздити знайомими і в минулому небезпечними місцями, але в атмосфері добра й гармонії, що линула від героїв, яких ми знімали. Неймовірно!”, — поділився він емоціями.

    Операторкою фільму є Світлана Коваль, яка знімає документальні фільми на війні з 2014 року.

    “Я прирівнюю досвід Світлани до бойового, оскільки вона на війні з 2014-го. Ми познайомилися з нею у 2015 році під час боїв за Широкине, коли я ще був бійцем. Довіряю професіоналізму Світлани як самому собі. Це вже сьомий фільм, створений з нею у тандемі”, — зазначив Васильченко.

    Трансляцію фільму можна буде подивитися онлайн за посиланням.

    Найсвіжіше

    Популярне