Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Журналістам показали як триває відновлення костелу Святого Миколая (відео)

    У Києві триває відновлення костелу Святого Миколая. Уперше від початку протиаварійних робіт до будівлі пустили журналістів. Розпочали роботи на початку грудня. І лише після закінчення зможуть перейти до самої реставрації. Який вигляд має костел зсередини, що вже встигли зробити і коли обіцяють закінчити – у сюжеті “ТСН “ за 28 грудня.

    Усередину костелу пускають лише в касках і респіраторах. Від початку грудня там тривають протиаварійні роботи. Перерву роблять лише на час проведення у храмі служб.

    “Від моменту пожежі минуло вже понад три місяці, але тут досі зберігається запах горілого. На стінах ми бачимо кіптяву. І в цей момент тут одночасно тривають 27 різних видів робіт”, – каже кореспондентка ТСН Інна Лебеденко.

    Зокрема, відновлення електрики, укріплення вікон та ремонт підлоги. А стіни від сажі очищують за унікальною німецькою технологією.

    Усе коштами благодійників. Загалом вдалося зібрати майже 22 мільйони гривень. Жертвувати на відновлення костелу українці почали в перші години після пожежі.

    Нагадаємо, пожежа в костелі сталася в ніч на 4 вересня. Вогонь знищив орган вартістю мільйон євро та пошкодив внутрішнє оздоблення. Група фахівців дійшла висновку – аварійна будівля потребує ремонту не лише ззовні, а і зсередини.

    Самій будівлі понад 100 років. 40 із них її використовували як органний концертний зал. Тепер за рішенням уряду після закінчення реставрації храм передадуть римо-католицькій громаді. І оскільки старий орган відновити неможливо, новий громада планує встановити своїми силами.

    “Тут будуть концерти. Ми обговорювали з громадою, що концерти також, як у храмах Європи: є служби, є й концерти”, – зазначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

    Де збудувати Будинок музики, куди в майбутньому має переїхати Національний будинок органної та камерної музики, ще думають. Але в Мінкульті заявили – принаймні декілька варіантів уже мають.

    Закінчити протиаварійні роботи обіцяють до середини січня. І лише після цього зможуть перейти до реставрації самої будівлі. Скільки це коштуватиме, поки що не знають, але, за попередніми підрахунками, кілька десятків мільйонів гривень.

    Найсвіжіше

    Популярне