Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Верховний суд Росії ліквідував організацію «Меморіал», яка досліджувала репресії в СРСР

    Верховний суд Росії ліквідував одну з найстаріших правозахисних організацій у РФ — «Міжнародний Меморіал». Організація досліджувала політичні репресії у Радянському Союзі.

    Про це повідомляє «Новая газєта».

    Суд задовольнив вимогу Генпрокуратури Росії. Раніше організацію вже внесли до переліку «іноземних агентів». Так у Росії називають організації, ЗМІ, фізичні особи, які, на думку влади РФ, діють в інтересах іноземних держав. Такі організацію повинні маркувати свою продукцію повідомленням про те, що її створив «іноземний агент».

    Під час засідання прокурор Олексій Жафяров заявив, що «Меморіал» створювали для пам’яті про жертв, але тепер організація нібито змінила напрям роботи та «замість пам’яті про величне минуле змушує каятися за радянське минуле».

    Прокурор вважає, що організація загрожує суспільству, «спекулює на політичних репресіях, спотворює історичну пам’ять, зокрема про Велику вітчизняну війну, та створює брехливий образ СРСР як терористичної держави».

    У правозахисній організації вже заявили, що планують оскаржувати рішення, у разі потреби — звернуться до Європейського суду з прав людини. Голова правління центру Ян Рачинський запевнив, що до розгляду апеляції робота організації не зміниться, пише Meduza.

    Претензії до роботи правозахисної організації виникли у прокуратури Москви. Там знайшли у діяльності центру «психологічні та лінгвістичні ознаки» виправдання терористичних організацій. У «Меморіалі» назвали звинувачення політичними.

    Тим часом, поліція масово пакує людей до автозаків, які прийшли висловити обурення через ліквідацію міжнародного товариства “Меморіал”. Кількадесят людей прийшли під будівлю Верховного суду й скандували “ганьба”, на місце одразу підтягнули поліцію й почалися затримання. ” Кількадесят людей прийшли під будівлю Верховного суду й скандували “ганьба”, на місце одразу підтягнули поліцію й почалися затримання. “Меморіал” – це одна з найстаріших правозахисних організацій Росії, яку заснував лауреат Нобелівської премії Миру Андрій Сахаров.

    Що відомо про «Меморіал»?

    Правозахисну організацію створили у 1989 році за участі академіка та лауреата нобелівської премії миру Андрія Сахарова. Основним завданням центру було дослідження та збереження пам’яті про політичні репресії у Радянському Союзі.

    Організація діє й в інших країнах, зокрема в Україні — у нас «Меморіал» має ім’я Василя Стуса, який зазнав репресій зі сторони радянської влади.

    Нещодавно у Росії втретє збільшили вирок досліднику сталінських репресій та очільнику карельського відділу «Меморіалу» Юрію Дмитрієву.

    Найсвіжіше

    Популярне