П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Найменший у світі молитовник продали на аукціоні в Бельгії за €4200

    Книгу “Молитва Господня” розміром 5 мм на 5 мм продали на аукціоні в Брюсселі за 4,2 тисяч євро (приблизно 129 тис. гривень).

    Видання в шкіряній палітурці містить версії молитви “Отче наш” голландською, англійською, французькою, німецькою, іспанською та шведською мовами, пише The Guardian.

    Спершу книжку оцінювали від 1 до 1,5 тис. євро, але анонімний покупець придбав її на аукціоні Arenberg за 3,5 тис. євро. Разом з додатковими витратами вартість видання склала 4,2 тис. євро. Книга продавалася в комплекті з металевими друкарськими формами, які використовувалися для її виготовлення.

    “Надрукований текст настільки дрібний, що ви не зможете прочитати його неозброєним оком, тільки за допомогою сильного збільшувального скла”, — зазначив аукціоніст Генрі Годтс.

    Книга під назвою “Молитва Господня” була однією з кількох сотень видань, виданих у 1952 році музеєм Ґутенберґа в німецькому місті Майнц у межах ініціативи зі збору коштів для оплати реконструкції будівлі після Другої світової війни.

    Заклад, у якому зберігався примірник, є одним із найстаріших у світі музеїв друкарства. Музей названий на честь Йоганна Ґутенберґа — першовідкривача механічного друку в Європі в 15 столітті.

    Найсвіжіше

    Популярне