Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Проповідують одне, роблять зовсім інше: РПЦ лишається взірцем ковіддисидентства

    У передноворічні дні в єпархіях Російської православної церкви проходять традиційні єпархіальні збори духовенства. Не зважаючи на катастрофічні цифри захворюваності та смертності від Covid-19, збори Моспатріархату в окремих регіонах РФ, м’яко кажучи, не можна назвати такими, де учасники виконали протиепідемічні заходи і дотримувались рекомендованих закладами охорони здоров’я рекомендацій.

    Такими, зокрема, можна назвати єпархіальні збори Єкатеринбурзької єпархії РПЦ 24 грудня цього року, що відбулось під керівництвом митрополита Євгєнія (Кульберга).

    Примітно, що у своїй доповіді архієрей окремо підкреслив важливість дотримання санітарно-епідеміологічної безпеки у храмах та у щоденному житті.

    “Так, профілактичні заходи все ще застосовуються, у тому числі в храмах. Розумію, що деякі з них можуть бути неприємними – як, наприклад, тривале носіння масок. Закликаю всіх ще потерпіти заради збереження можливості участі всіх нас в богослужінні. Закликаю всіх з особливою увагою слідкувати за власним здоров’ям, дослухатись до рекомендацій спеціалістів”, – цитує промову єрарха сайт Єкатеринбурзької єпархії.

    Окрім цього, митрополит Євгєній (Кульберг) підкреслив, що маски у храмах, обробка предметів дезінфікуючими засобами, прибирання приміщень та регулярне їх провітрювання повинні стати нормою.

    Поряд з цим, його слова можна вважати найвищим проявом лицемірства, оскільки всі присутні на зібранні 189 священнослужителів не лише знехтували носінням захисних масок, а й не дотримувались соціального дистанціювання.

    Задля справедливості варто відзначити, що регіон славиться високим рівнем ковіддисидентства ще з часів скандального та бунтівного колишнього клірика Єкатеринбурзької єпархії РПЦ Сєргія Романова, який заперечував сам факт пандемії. Та й зараз можна сказати, що вся єпархія за керівництва згаданого вище митрополита Євгєнія (Кульберга) є взірцем ковіддисидентства.

    У розрізі вказаного питання доречно згадати щорічну хресну ходу з вшанування пам’яті царської родини Романових, яку влітку цього року очолив і провів особисто єрарх, відкрито ігноруючи заклик влади не проводити ходу у розпал пандемії.

    Чому в РПЦ проповідують дотримання протиепідемічних правил, у той час, як саме ж духовенство зухвало їх ігнорує, і чому російська влада мириться з такою поведінкою священників Моспатріархату? Ці питання, наразі, лишаються відкритими.

    Найсвіжіше

    Популярне