Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Помер лауреат Нобелівської премії, борець з апартеїдом архієпископ Десмонд Мпіло Туту

    На 91-му році життя помер один з найвідоміших південно-африканських борців за права людини, лауреат Нобелівської премії миру, архієпископ Десмонд Мпіло Туту.

    Про це інформує “УНН” з посиланням на “BBC”.

    Архієрей відомий тим, що був вірним прихильником президента ПАР Нельсона Мандели і першим темношкірим англіканським єпископом в Кейптауні і Йоганнесбурзі, якого ще за життя називали совістю нації.

    Чинний глава Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса заявив, що смерть архієпископа стала “ще одним розділом скорботи в прощанні нашої нації з поколінням видатних південноафриканців”.

    У роки апартеїду Десмонд Туту був голосом безправних темношкірих африканців і послідовним критиком режиму, який підтримав бойкот уряду з боку світової спільноти. Коли президентом країни став Нельсон Мандела, Туту очолив Комісію Правди і Примирення, яка домоглась великих успіхів у реабілітації жертв апартеїду і примиренні конфліктуючих сторін.

    У 1984 – архієпископ Десмонд Мпіло Туту став другим південноафриканцем, якого нагородили Нобелівською премією миру. Серед інших нагород священнослужителя можна назвати премію Альберта Швейцера за Гуманітарну Допомогу в 1986, Премію миру ім. Ґанді (2005 рік) і Президентську медаль Свободи (2009 рік).

    Найсвіжіше

    Популярне