Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ: Москва прагнула й прагне бути першою в світовому православ’ї

    Предстоятель Православної церкви України митрополит Київський та всієї України Епіфаній в інтерв’ю Радіо Свобода прокоментував можливу зустріч голови Російської Православної Церкви Кіріла (Гундяєва) та папи Римського Франциска.

    Митрополит Київський і всієї України висловив переконання, що рішення щодо такої зустрічі з боку Росії ухвалюватиме не російський патріарх, а президент Росії Путін.

    «Звісно, що на території Росії ніхто інший не приймає рішення, окрім Путіна, і це не прерогатива патріарха Кіріла визначати, приїде папа чи ні. Якщо не буде бажання Путіна, цей візит, звичайно, не відбудеться. Але ми вже бачили попередню зустріч на Кубі між папою і патріархом Кірілом. І чим це завершилося загалом? Зустріч відбулася, але наслідків як таких до цього часу ми не бачимо», – сказав він.

    Він також погодився із висловлюванням Вселенського патріарха Варфоломія, який назвав «мрією російських братів керувати світовим православ’ям».

    «Це пов’язані між собою речі. Москва прагнула й прагне бути першою в світовому православ’ї. Але історично, як неодноразово заявляв Вселенський патріарх, це право належить Константинополю. Це було визначено ще на Вселенських соборах і марними є намагання російської церкви змінити те, що формувалося протягом півтори тисячі років», – зазначив Епіфаній.

    Він вказав на спроби РПЦ апелювати до власної чисельності, але додав, що «сила не рахується кількістю»:

    «Що зараз робить патріарх Кіріл – множить єпископат. Але це не означає, що ця церква є найбільшою. За кількістю – так, але духовно навряд чи. Тому є намагання зберегти Україну, бо без України вони не зможуть претендувати на цю першість, оскільки зараз є незалежна автокефальна ПЦУ, і це дало привід російській церкві розірвати євхаристійне єднання із Вселенським патріархом Варфоломієм», – міркує голова Православної церкви України.

    Повне інтерв’ю із митрополитом Епіфанієм буде оприлюднене на сайті та YouTube-каналі Радіо Свобода 18 грудня.

    Найсвіжіше

    Популярне