Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Як три роки тому відбувся Об’єднавчий Собор (відео)

    Об’єднавчий собор відбувся рівно три роки тому в соборі святої Софії Київської. Там ухвалили статут і обрали настоятеля. Ним став митрополит Епіфаній. Саме цей Об’єднавчий собор можна вважати днем відновлення незалежності Православної Церкви України.

    15 грудня 2018 року об’єдналися представники всіх православних церков Київського патріархату, Автокефальної церкви та частини Московського патріархату. Приїхав до Києва й представник Вселенського патріарха — митрополит Гальський Еммануїл. Поки Об’єднавчий собор тривав за зачиненими дверима, на Софійській площі на рішення церковних лідерів чекали тисячі мирян, передає 5 канал.

    Нині — через три роки — у Михайлівському Золотоверхому соборі зібрались духовенство та віряни, щоби подякувати Богу за свою автокефальну Церкву.

    «Подолання минулих розділень, впровадження Помісної православної української церкви, отримання нею Томосу про автокефалію, все це ми маємо як плід багатьох століть, праці, молитви та боротьби», — зауважив Епіфаній.

    На сьогодні ПЦУ вже визнали чотири помісні церкви — окрім Константинопольського, ще Александрійський патріархат, а також Елладська та Кіпрська церкви.

    «Можливість молитися до Бога своєю мовою — це перше і найголовніше, і якомога далі від Москви», — радіє парафіянка Лариса.

    «Тернистий, довгий шлях, який з 92 року тягнувся з проголошення Об’єднавчого собору… і по 2018 рік, це був фактично період боротьби за незалежність. Якби не було незалежної держави, не було б незалежної церкви», — сказав заступник голови синодального управління військового духовенства ПЦУ протоієрей Іван Михайлишин.

    Нагадаємо, 15 грудня 2021 року на честь третьої річниці Об’єднавчого Собору відбувся молебень в Михайлівському соборі.

    Найсвіжіше

    Популярне