Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Рівненська духовна семінарія ПЦУ відзначила актовий день

    13 грудня свій актовий день святкувала Рівненська духовна семінарія, небесним покровителем якої є святий апостол Андрій Першозваний. Сьогодні тут здобуває богословську освіту 81 студент.

    Про це повідомляє ПЦУ у соцмережі.  

    Новітня історія цієї семінарії починається з часів відновлення Незалежності України. На початку 90-х при Рівненському єпархіальному управлінні було організовано шестимісячні пастирські курси, потім їх реорганізували в Рівненське духовне училище, а з 2000 року стараннями митрополита Рівненського і Острозького Даниїла (Чокалюка) – в Рівненську духовну семінарію.

    Загалом духовна освіта на території сучасної Рівненщини бере початок ще з середніх віків, коли засновувалися Острозька академія, Волинська духовна семінарія в Острозі (пізніше – в Кременці, Житомирі), духовні училища в Острозі та Клевані. Історія внесла свої корективи в буття цих навчальних закладів, але духовна освіта залишається необхідним елементом культури і просвіти.

    Вітаючи студентів, ректор Рівненської духовної семінарії протоієрей Віталій (Лотоцький) закликав звернутися до Священного Писання як до джерела живої мудрості й любові: «А ви, улюблені, навчаючись найсвятішої віри вашої, молячись Духом Святим, бережіть себе в любовi Божій, чекаючи милости від Господа нашого Ісуса Христа для вічного життя» (Іуд. 1: 20-21).

    Найсвіжіше

    Популярне