Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    ЄСПЛ присудив грошову компенсацію російському блогеру, який змушений був виїхати з Росії після публікацій про РПЦ

    Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) присудив керівнику карельської “Молодіжної правозахисної групи” (діяльність якої путінський режим заборонив на території Російської Федерації) Максіму Єфімову грошову компенсацію у розмірі 10 тисяч євро за отримані ним моральні збитки.

    Про це інформує журнал “7х7”.

    Відомо, що в 2012 році блогера було обвинувачено у розпалюванні релігійної ворожнечі та приниження гідності представників Російської православної церкви за публікацію під назвою “Карелія втомилась від попів”.

    ЄСПЛ встановив, що російські судді та правоохоронці порушили у відношенні Максіма Єфімова статті 10 та 11 Конвенції з прав людини і громадянина, які стосуються свободи зборів та висловлювання точки зору. Суд визначив, що блогер адресував свій пост конкретній релігійній організації в Карелії, а не віруючим. Окрім цього, ЄСПЛ не виявив в його публікації закликів до дискримінації, неповаги чи насильства.

    Також, у Європейському суді з прав людини запевняють, що російські суди та правоохоронці не навели переконливих доказів, що твердження Єфімова про будівництво церков за державний кошт та перетворення дитячих садків в релігійні об’єкти, є наклепом чи неправдою.

    Журнал “7х7” нагадує, у 2021 році у відношенні Максіма Єфімова була порушена кримінальна справа за кваліфікацією “Розпалювання ненависті або ворожнечі, а також приниження гідності людини чи групи осіб за ознаками відношення до релігії” за пост “Карелія втомилась від попів. В публікації блогер ділиться роздумами про надмірно тісну співпрацю Карельської єпархії РПЦ з регіональною владою.

    Слідство наполягало на примусовому поміщенні активіста до психіатричної лікарні. У 2012 році Єфімов отримав політичний притулок в Естонії. У 2014 році Верховний суд Карелії ліквідував очолювану ним “Молодіжну правозахисну групу”.

    Найсвіжіше

    Популярне