Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Музейники Вінниччини створили відеоекскурсію музеєм композитора Миколи Леонтовича – автора всесвітньо відомого “Щедрика” (Carol of the Bells)

    Співробітники музею легендарного українського композитора Миколи Леонтовича, який діє у селі Марківка і вважається одним із найсучасніших музейних закладів Вінниччини, створили відеоекскурсію для віртуальних відвідувачів.

    Як інформує “День”, її на своїй сторінці у Фейсбук опублікував Вінницький обласний краєзнавчий музей. Під час відеорозповіді музейники показують і розказують про експозицію, яка вміщені у чотирьох залах. Кожна обладнана спеціальними мультимедійними системами.

    “Цей відеопродукт наші колеги підготували власними силами. Екскурс провела завідувачка відокремленого підрозділу Ольга Прокопенко, – повідомляє Вінницький обласний краєзнавчий музей. – Наразі музей музичного генія закритий, але найближчим часом, сподіваємось, ви, шановні поціновувачі музейного контенту, матимете нагоду відвідати заклад й перейнятися його атмосферою”.

    Відомо, що музей Миколи Леонтовича у Марківці складається з чотирьох кімнат. У першій розповідається про життєвий і творчий шлях українського композитора, його зв’язок з Вінниччиною та Поділлям загалом. У центрі зали – піаніно, на якому вчився грати Леонтович, а потім і його діти.

    Друга кімната – меморіальна, це кабінет батька, який був сільським священиком. Там зберігають автентичні речі родини Леонтовича, зокрема меблі з батьківського кабінету, його книги та одяг. Навпроти – родинна їдальня, з меблями, посудом, сімейними фотографіями, а на стіні розміщений килим з батьківського будинку, який спеціально реставрували для музею. Четверта зала присвячена вшануванню творчістю Леонтовича в Україні та за кордоном.

    Загалом у закладі представлено понад 500 експонатів, 70 % з них були перенесені з колишньої експозиції музею, яка була сформована у 70-х роках минулого століття дослідником творчості Миколи Леонтовича Володимиром Завальнюком.

    Нагадаємо, Леонтович Микола Дмитрович – український композитор, хоровий диригент, піаніст, педагог, збирач музичного фольклору, громадський діяч. Автор широковідомих хорових обробок українських народних пісень “Щедрик”, “Дударик”, “Козака несуть”, “Ой з-за гори кам’яної” та інших.

    Mykola leontovych.jpg
    Микола Леонтович. Фото взято з uk.wikipedia.org

    Його різдвяна колядка “Щедрик” перекладена багатьма мовами і відома у англомовному світі як “Carol of the Bells”.

    Найсвіжіше

    Популярне